Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa fra Franje Čolakovca

Gradište (IKA)

Franjevac konventualac fra Franjo Čolakovac, proslavio je mladu misu u nedjelju 17. srpnja u župi sv. Franje Asiškog u Gradištu.

U propovijedi fra Željko Klarić, OFM Conv., osvrnuo se na zajedničku temu svih čitanja dana – gostoljubivost. U njezinom najširem značenju gostoljubivost je otvorenost prema drugima, srdačnost, ljubaznost, darežljivost, prihvaćanje osobito vidljivo u Slavoniji u kojoj se „ne zna što je šire ili duša il ravnica“.

U prvom čitanju u Knjizi Postanka opisuje se gostoljubivost Abrahama i Sare kao uvod u evanđelje i sestrama Marti i Mariji i gostoprimstvu Isusu. Osvrnuvši se na Martino posluživanje propovjednik je istaknuo značenje svećeničkoga služenja, poručivši mladomisniku da svećenici „trebaju služiti, dati i svoje snage i vrijeme i dati se na raspolaganje“ – Bogu, provinciji, župi, narodu i svima koji su u potrebi.

Pritom je upozorio na opasnosti svećeničkoga aktivizma, situacije „u kojoj naše obaveze i poslovi počinju komandirati, naređivati životni ritam“. Takav aktivizam promatran kao služenje rađa ljutnjom i samoćom. Dok Marta odgovara na pitanje što trebam raditi, Marija odgovara na pitanje – koji je smisao onoga što činim? Marija je znala zaustaviti se i slušati – usmjeriti pozornost prema nečemu, staviti se u službu slušanja riječi i evanđelja. Onaj koji razumije smisao stvari razumio je sve – može se radovati, istaknuo je fra Željko, poručivši da Isus uči o smislu svih stvari.

Ako želimo razumjeti smisao kršćanstva moramo znati osluškivati stvari, nije dovoljno raditi, činiti. istaknuo je propovjednik. Gostoprimstvo ili gostoljubivost znači učiniti u sebi prostor za drugoga upravo slušanjem. To se događa na misi – slušamo Isusovu riječ i slušanjem ga puštamo da radosnom vijesti izmjeni svaku tugu i žalost, da povrati radost tamo gdje je nestala, da podari život koji čovjek ne može sam ostvariti svojim rukama i radom. „Svećenik je dar – i meni samome i narodu, i ne može se shvatiti nego kao dar, u protivnome postaje vlast, pokazuje svoju snagu u oholosti ne u služenju“, upozorio je fra Željko.

Današnji svijet upravo treba svećenika koji će uime Božje govoriti o osluškivanju njegove riječi, koji će zazavati čovjeka da zastane, da promisli, da se ne ubija od posla i obaveza nego da zna tražiti smisao u svemu, tražiti Božji odraz stvari, istaknuo je propovjednik i mladomisniku poručio da se ne boji zasukati rukave, ali i ne zaboravi tražiti smisao stvari.

„Naš svećenički uspjeh ovisi o samo jednome, onome koji nas je pozvao i poslao u svoju njivu a njegov posao je uvijek preobilan. Još od njegovih vremena ‘žetva je velika a radnika malo’ i posla će uvijek biti“, istaknuo je fra Željko te na mladomisnikov svećenički život i poslanje zazvao mislosni zagovor hrvatskih svetaca, zaključivši riječima „Neka te u tvojoj službi nadahne primjer služenja tvoj sveti imenjak. Neka ti uzor u vjernosti crkvi i narodu bude Alojzije Stepinac. Neka ti uzor u ispovijedanju bude sveti ispovjednik Leopold Bogdan Mandić. Neka ti u želji za svjedočenjem uzor bude naš sveti Nikola Tavelić. A iznad svega budi u svemu Dobri Pastir“.