Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa o. Marka Maglića pod okriljem Bistričke Gospe

Marija Bistrica (IKA)

Na svetkovinu Majke Božje Bistričke, u utorak 13. srpnja, karmelićanin o. Marko od Duha Svetoga (Maglić) proslavio je svoju mladu misu u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca.

U koncelebraciji je sudjelovao vlč. Antun Motočić, koji je na početku i kraju misnoga slavlja izrekao prigodan pozdrav i zahvalu, a asistirao je br. Ante od Gospe od Blagovijesti (Jakus), OCD. 

U propovijedi se o. Marko, pozivajući se na evanđeoski odlomak o svadbi u Kani Galilejskoj, osvrnuo na Marijinu majčinsku ulogu: „Svaka majka vidi kad njenom djetetu nešto nedostaje. Ona posreduje i ide rješavati stvari. Marija isto tako nije ostala nijema i gluha na potrebe drugih nego je odmah intervenirala. I kako je to radila u Isusovo vrijeme, kad je bila na zemlji, tako to isto radi i u naše današnje vrijeme i posreduje kod svoga Sina za svakoga od nas.“ Prisjetivši se mnoštva zavjetnih darova i pločica koje se mogu vidjeti u bistričkom svetištu kao zahvala za različita uslišanja, o. Marko je ustvrdio kako se čudesna uslišanja nisu događala samo prije tri ili četiri stoljeća, nego ih itekako ima i danas. Pravo je pitanje gdje su čudesa u našem životu. „Gdje je nestalo vino radosti, vino sreće, vino zadovoljstva, vino uspjeha – ne u ovozemaljskom smislu, nego u duhovnom životu, gdje je nestalo vino žara, poleta? … Ako nam itko može u svim tim trenucima naše najveće žalosti i najveće bijede pomoći, to je upravo naša majka, Blažena Djevica Marija, koja je uzor svim našim majkama.“

Potaknuvši prisutne vjernike da nasljeduju Mariju u njenu djelatnom pomaganju bližnjima, čak i unutar vlastite boli i trpljenja, o. Marko je istaknuo kako Blažena Djevica Marija nikad u trpljenju ne misli na sebe, već uvijek izlazi ususret drugima, a to je put na kojem smo je, kao njena djeca, pozvani nasljedovati.

Na kraju misnog slavlja mladomisnik je zahvalio karmelićankama na molitvi i žrtvi kojom su pratile njegov put do svećeništva, te se i nadalje preporučio u molitve. Nakon toga je podijelio sestrama i drugim vjernicima koji su to željeli svoj mladomisnički blagoslov, te zajedno sa subratom ostao u tradicionalnom susretu sa sestrama u govornici samostana.

O. Marko Maglić, OCD, zaređen je pred nešto više od mjesec dana, 5. lipnja 2021. na Mariji Bistrici. Ovom njegovom mladom misom u bistričkom Karmelu otpočeli su „Dani Djevice Marije“, koji osim svetkovine Majke Božje Bistričke uključuju i trodnevnu pripravu na svetkovinu Gospe Karmelske 16. srpnja.

Ključne riječi:
mlada misa o. Marko Maglić