Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa vlč. Matije Sliškovića u Španskom

Zagreb (IKA)

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije Matija Slišković predslavio je mladu misu u Župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom Španskom u nedjelju 27. lipnja.

Misa je slavljena na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice gdje se župljani, u nedostatku vlastite crkve, okupljaju na bogoslužje. Župa bl. Ivana Merza ove godine slavi 10 godina postojanja te je vlč. Slišković njezin prvi mladomisnik. Za mladomisničko geslo izabrao je riječi: „Doista, jao meni ako evanđelje ne navješćujem.“

Na samom početku mise župni upravitelj vlč. Marko Čolak pozdravio je mladomisnika, njegovu obitelj, okupljene župljane, druge mladomisnike, svećenike i đakone.

Propovijedao je vlč. Marko Vuković. Osvrnuo se na evanđeoski navještaj te značenje i važnost Božje riječi. „Koliko nas duboko mogu pogoditi riječi? Riječi prolaze kroz tijelo i kroz dušu i ulaze u najtajnije i najskrivenije odaje naše savjesti i ondje, ili provociraju i tjeraju nas na nasilje ili liječe i tješe“, rekao je.

Potom je nastavio s postavljanjem pitanja potičući na razmišljanje. „Pred Božjom riječi čovjek se nalazi na ispitu pred kojim se ne može sakriti. Jesi li spreman riskirati u ime Božje riječi? Imaš li vjere, imaš li povjerenja da je to riječ izgovorena s ljubavlju i brigom za tebe? Hoćeš li krenuti u avanturu života s Bogom, u avanturu otkrivanja onog talenta kojeg je Bog usadio u tebe i želi da se razvije preko granica tvoje sigurnosti, tvojih predvidljivih, jeftinih i dosadnih puteva? Usuđuješ li se s Bogom krenuti u avanturu života?“

„Od Božje riječi čovjek ne može pojeći. Božja Riječ je život. Čovječe nisi sam, Bog te ljubi“, istaknuo je.

Zatim se obratio mladomisniku. „Ti ćeš biti taj koji će ljudima reći da se Božja riječ ostvaruje, da ima učinak i da je Božja riječ život. Ti ćeš nuditi sakramente. Temljena smisao sakramenata je da je čovjek izgubljen i da ne može izići sam iz svoje izgubljenosti i slabosti i da će se vrtjeti neprestano u istom krugu svoje ljudske slabosti. I koliko god puta odlučio suprotno uvijek ćeš se vraćati na isto, osim ako ga sam Bog preko svojih sakramenata, djelujući svojom riječi i milošću ne iščupa iz tog stanja. Ti ćeš reći čovjeku: ‚Nisi sam, Bog te ljubi u tvom pozivu da kreneš u avanturu života s Bogom, u ostvarenje talenata koje ti je dao. Nisi sam. Kada budeš riskirao u društvu, u odnosima, u obitelji, i sam sa sobom, kada budeš riskirao sve što imaš, sve što si gradio u svom životu, kada budeš visio na koncu života, kada se budeš držao za zadnju slamku – ispod tebe će stajati Božje ruke. Nemoj se bojati, Bog je obećao i on je pristutan. Jedino s njime možeš ići u avanturu života‘“, poručio mu je.

„Dragi Matijo najveći smisao tvoga života, tvoje najveće dobro i užitak neka bude život ovih ljudi. Za tebe nema veće plaće i većeg uspjeha nego da su oni slobodni i da koračaju s Bogom. Da im sa srca otpada sve što ih tišti i čega se boje, kad ne znaju kamo ići, ti se Matijo razdaj za njih. To je tvoja temeljna i najveća životna zadaća, tvoj najveći uspjeh i tvoja najveća radost da ljudi koje ćeš susretati, zbog kojih ćeš se odreći svoje obitelji, i nekih čežnji svojeg srca, da bi mogao voljeti sve i razdati se svima i da bi mogao živjeti za sve. Neka Bog tu tvoju odluku i tvoju ljubav života oplemeni i učini te sposobnim da voliš povjerene ti vjernike njegovom ljubavlju“, zaključio je vlč. Marko.

Po završetku slavlja mladomisnik je zahvalio Bogu, svojim roditeljima, braći Branimiru i Davidu, prijateljima, župljanima i svima koji su ga pratili na svećeničkom putu.

Liturgijsko pjevanje predvodili su zbor mladih „Put k suncu“, mješoviti župni zbor i obiteljski zbor.

Nakon što je udijelio mladomisnički blagoslov uslijedio je domjenak te druženje uz pjesmu i veselje na župnom zemljištu.

Mladoj misi prethodila je trodnevna priprava i molitva krunice.