Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja na Plehanu

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja svečano je proslavljena 18. travnja u Župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Misu je predslavio domaći gvardijan fra Anto Tomas uz  franjevce fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića. Sudjelovalo je pedesetak vjernika iz župe i okolnim mjesta te onih koji su mogli doći preko granice iz Hrvatske.

U prigodnoj homiliji fra Anto je upozorio na opasnost kada čovjek želi živjeti uskrsnuće bez Velikoga petka, jer to dovodi do sukoba u obitelji, u društvu i u svijetu. „Mi vjernici prihvaćamo Veliki petak i svako zlo ovoga svijeta i uz pomoć Božju Isusovim uskrsnućem pobjeđujemo svako zlo. Zato neka Velikog petka, neka patnje i križa u našem životu. Zahvalni smo svojoj Crkvi što nam danas pred oči stavlja vjeru u uskrsnuće Isusovo. Zato upravimo svoj život na putove Božje. Isus se poslije uskrsnuća nije vratio Velikom petku, nego je rekao – Oče, oprosti im ne znaju što čine. I mi to često možemo ponoviti. Stoga ne vraćajmo se Velikom petku, ne osuđujmo druge, ne osvećujmo se, nego idimo prema uskrsnuću. Tako ćemo pobijediti zlo i smrt. Živimo uskrsno i budimo pobjednici zajedno sa Gospodinom na ovoj zemlji. To iskustvo vi povratnici itekako imate u svome životu. Dolaskom ovdje vi ste raskrčili zlo i smrt u svome zavičaju obitelji, domu. Vi ste ovdje zajedno sa Gospodinom stvorili prostor uskrsnuća. Budite zbog toga ponosni i zahvalni svome Bogu. Svojim životom vi povratnici – apostoli mira i dobra pokazujete da naš zavičaj može doživjeti uskrsnuće“, neke su od poruka gvardijana Tomasa.

On je vjernike pozvao da prihvate Isusov mir i uz njegovu pomoć rješavaju sve probleme te žive svoje vrijeme uskrsno gradeći uvijek mir i dobro.

Zahvalio je na kraju prvo svojim povratnicima koji ondje žive i koji su, kako je rekao, svjetlo na tim prostorima opustošene Bosanske Posavine, potom svima koji dolaze redovito kao svoj zavjet na Mladu nedjelju.

I ovoga je puta vjernicima uputio poziv uprave Samostana da su sve njihove lijepe ideje, koje žele pripomoći uskrsnuća na tom prostoru, dobrodošle.

Slijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predmolio gvardijan Tomas, a na kojem se kao i na misi uz ostale molitvene nakane molilo i za prestanak širenja koronavirusa.

Uz poštivanje epidemioloških mjera druženje je nastavljeno uz okrjepu ispred samostana.