Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja na Plehanu

Derventa (IKA)

Mlada nedjelja u mjesecu veljači proslavljena u nedjelju, 6. veljače u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je stotinjak Posavljaka i njihovih prijatelja.

Uz domaće svećenike fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića te slavonskobrodskog franjevca fra Domagoja Šimunovića svečano misno slavlje u novoj župnoj crkvi predvodio je gvardijan fra Anto Tomas.

Kako je, na prijedlog svetog Oca Franje i bosanskih biskupa, prva nedjelja u veljači posvećena molitvi za dar života fra Anto je u prigodnoj homiliji promišljao nad porukom banjolučkog biskupa Marka Semrena naslovljenom „Zaštita života i pravo na život od samoga začeća do biološke smrt“.

Prisjetivši se kako je prije posljednjega rata u tom kraju bilo više obitelji s brojnom djecom, ustvrdio je da je to bio blagoslov kako za obitelji tako i za Crkvu i društvo. Ustvrdivši da je upravo vjera bila ta koja je poticala obitelji da se ne boje novih života upozorio je kako obitelj, zajednica, društvo u kojima poglavari ne vjeruju u Boga ne mogu napredovati.

U tom duhu zahvalio je svima onima koji s velikom sviješću i odgovornosti prema Bogu, prema svojoj savjesti i prema svome naporu štite ljudski život i visoko cijene dostojanstvo braka i obitelji, onima koji pomažu bračnim parovima da budu spremni imati više djece, liječnicima i medicinskim sestrama te moliteljima koji su se istaknuli u spašavanju nerođenih života.

Na kraju mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim.

Fra Anto je posebno zahvalio svima koji ulažu svoj trud i rad i svojim idejama i projektima pomažu da Plehan uistinu postaje vjersko i kulturno središte tog dijela Bosanske Posavine, mjesto mira i dobra. Posebno je toga dana pohvalio novi projekt svojih Posavljaka – osnivanje udruge Visoka akademija rakija – Plehan BiH.

Radi se, naime o skupštini održanoj poslije mise u prostorijama Vjersko kulturnog središta Plehan na kojoj je i službeno osnovano ovo udruženje građana s ciljem proizvoditi najkvalitetnije rakije u plehanskom kraju..

Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak.

Ključne riječi:
Mlada nedjelja Plehan