Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi Zagrebačke nadbiskupije na susretu s Papom u Panami

Panama (IKA)

Nekoliko mladih Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom povjerenika za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivana Valentića pridružilo se skupini hrvatskih hodočasnika koji od 22. do 27. siječnja 2019. godine sudjeluju na Svjetskom susretu mladih u Panami.

Mladi hodočasnici protekli su tjedan proveli u Meksiku, gdje su uz spomenuto svetište Naše Gospe od Guadalupe posjetili i Pueblu, grad s 365 crkava – po jednu za svaki dan u godini, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Po dolasku u Panamu u utorak 22. siječnja, mladi su se smjestili po obiteljima u župi sv. Rite. Svoj program započeli su misom koju je predvodio vlč. Siniša Blatarić. U srijedu 23. siječnja ujutro im je u župi katehezu održao biskup iz Kameruna, a u četvrtak 24. siječnja jutarnju katehezu održao im je biskup rodom iz Vijetnama, a koji služi u jednoj australskoj biskupiji.

Istoga dana mladi su sudjelovali na susretu s papom Franjom u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu na obali Santa Maria la Antigua.

Foto: Vatican Media

Oduševljen dočekom i nazočnošću 250.000 mladih iz cijeloga svijeta, Papa je naglasio kako je Svjetski dan mladih blagdan cijele Crkve, svjedočanstvo vjere svijeta. “Okupili smo se u Panami, gdje je Svjetski dan mladih blagdan radosti i nade za cijelu Crkvu, za svijet je važno svjedočanstvo vjere, a Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu”, poručio je Sveti Otac.

Podsjetio se kako su mu u Krakovu neki postavili pitanje hoće li biti nazočan u Panami, na što je odgovorio “ne znam, ali sigurno će biti Petar“. „Danas sam sretan što vam mogu reći, Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu. Petar i Crkva koračaju s vama i žele vam poručiti da se ne bojite ići naprijed s obnovljenom energijom i stalnom željom koja nam pomaže i ohrabruje da budemo radosni i raspoloživi. Ići naprijed ne da bi stvarali paralelnu Crkvu koja bi bila više ‘zabavna’ ili ‘cool’ na nekom događaju za mlade. Takvo razmišljanje bi značilo nedostatak poštovanja prema vama i svemu što Duh kroz vas progovara”, pojasnio je Sveti Otac.

U tom kontekstu Papa je uputio na činjenicu kako je potrebno ponovno otkriti i probuditi novost i mladost Crkve, a prema njegovim riječima to će biti moguće na način koji je pokazala i nedavna sinoda o mladima “da se slušamo i na takav način da se nadopunjujemo”.

“Vi nas učite da susresti ne znači da svi budu isti, da svi misle isto ili žive na isti način: da rade i ponavljaju iste radnje, slučaju istu glazbi ili nose majicu iste nogometne momčadi. Ne, to ne. Kultura susreta je poziv na hrabrost održati zajednički san: velike snove koji mogu uključiti sve. San za koji je Isus dao svoj život na križu”, rekao je Papa.

„Dragi mladi, ovaj Svjetski dan mladih neće biti izvor nade za konačni dokument, dogovorenu poruku ili program koji treba provesti. Ovaj susret daje nadu zahvaljujući vašim licima i vašoj molitvi. Svatko će se vratiti kući s novom silom koja se nanovo rađa svaki put kada se susretnemo s drugima i s Gospodinom, puni Duha Svetoga“, istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju obraćanja mladima, Papa je rekao kako ovaj susret ne može završiti bez zahvale. Stoga je izrekao zahvalu svima koji su pripremali ovaj Svjetski dan mladih. “Hvala vam što ste imali hrabrosti graditi i ugostiti, da ste rekli ‘da’ snovima Boga da ponovno vidi okupljenu svoju djecu. Hvala nadbiskupu Paname Joseu Domingu Ullou Medieti i svim njegovim suradnicima koji su pomogli da Panama danas postane ne samo kanal koji povezuje more, već i kanal u kojem Božji san može nastaviti otkrivati druge male kanale kako bi rasli, množili se i širili u krajeve zemlje”, rekao je papa Franjo.

Ključne riječi:
Panama papa Franjo