Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladom misom sekundicijom u Krndiji proslavljeno Uzvišenje sv. Križa

Krndija (IKA/TU)

Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen 14. rujna u istoimenoj crkvi u Krndiji, selu punitovačke župe. Večernje misno slavlje – mladu misu sekundiciju - predvodio je vlč. Robert Erk, župni vikar u Župi Svih svetih u Đakovu.

Koncelebrirali su dr. sc. Slavko Platz, profesor u miru i domaći župnik dr. sc. Đurica Pardon, a misi su osim župljana nazočili i pripadnici Njemačke narodnosne zajednice, Zemaljske udruge podunavskih Švaba iz Đakova.

Vlč. Erk svoju je prvu Mladu misu slavio u rodnoj župi Sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi 11. srpnja. Prvi je svećenik koji je Mladu misu slavio u Krndiji, u crkvi sagrađenoj 1937. godine, samo nekoliko godina kasnije razrušenoj i pretvorenoj u skladište od tadašnjih komunističkih vlasti.

Govoreći o križu, mladomisnik Erk među ostalim je rekao: „Križ našoj vjeri nije samo od središnjeg značaja, već i središnjeg sadržaja. Po križu smo zadobili otkupljenje, po križu je Bog pokazao svoju beskrajnu ljubav prema nama. Kristov križ je i najutješnija poruka naše vjere i našeg života jer po njemu znamo da nijedna naša patnja nije uzaludna ako smo ju u stanju povezati s Kristovom mukom. Nema života bez križa, pitanje je samo kako nosimo svoj križ. Prihvaćamo li sve ono što nam daje Božja ruka, sve dobro, ali i ono što nam nije po volji.“

Podsjetio je kako je prije Kristova uskrsnuća križ bio znak nemoći, beznadnosti i sramote, a po Kristovom uskrsnuću, postao je znakom nade, pobjede i ljubavi. „Dok živimo ovozemaljski život križ je simbol pobjede Sina čovječjeg koji će sve nas vjernike privesti radosti Očevoj. Ako smo i u nepravdi, kao što su bili i stanovnici Krndije koji su u ovoj crkvi slavili Gospodina, u mislima se prisjetimo Kristova križa, nepravednih optužbi, mržnje, gaženja ljudskog dostojanstva, tjelesne  boli, moralnog poniženja. Unatoč svemu. Krist otkupljuje svijet, pa i mi ponesimo svoj križ u slavu svjetla koje nam je Krist po križu ostavio“, kazao je vlč. Erk.

Na kraju misnog slavlja vlč. Pardon uručio je vlč. Erku svoju knjigu, doktorski rad „Teologija zemlje u metaforici proroka Hošee“ i poželio mu uspješnost u svećeničkom zvanju i širenju Božje riječi. Također je zahvalio prof. Platzu, čestom gostu pri služenju misnih slavlja u krndijskoj crkvi. Prof. Platz uzvratio je zahvalnim riječima jer je bio sudionik misnog slavlja dvojice svojih učenika, župnika Pardona i mladomisnika Erka, koji je pred oltarom ponaosob podijelio mladomisnički blagoslov.

Ključne riječi:
Krndija Uzvišenje sv. Križa