Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladomisnici na Danu čašćenja Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ u srpnju kao hodočasnički dan proslavljen je u ponedjeljak 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu pod geslom „Ljubljena Djevice, gdje put je pravi, vodi nas vijek…“.

Kako su sva četvorica mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije povezana s brodskim krajem, jer su dvojica bila na đakonskoj službi u brodskim župama, a dvojica su rođena i odrastala u brodskom kraju, na poziv domaćeg župnika Ivana Lenića vlč. Filip Sertić iz župe sv. Ivana Krstitelja predvodio je jutarnju misu, a vlč. Luka Ćosić iz brodske župe sv. Josipa Radnika predvodio je središnju hodočasničku misu. Sljedećeg osmog misu će predvoditi ostala dvojica mladomisnika vlč. Domagoj Vidaković, koji je đakonski praktikum obavljao u brodskoj župi Duha Svetoga i vlč. Dominik Nedjeljković, koji je đakonski praktikum obavljao u brodskoj župi Bezgrešnog Srca Marijina.

Mladomisnik Ćosić, koji je dan ranije u rodnoj župi sv. Josipa Radnika proslavio mladu misu, u homiliji je povezao misna čitanja i geslo hodočasničkog dana sa svojim mladomisničkim geslom „Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“.

Svjestan kako je svakome čovjeku u životnim problemima potreban savjet naglasio je kako vjernicima najbolji savjet može dati Nebeska Majka – Majka Dobroga Savjeta. Istaknuo je važnost konkretnog življenja vjere u svakodnevici, ustvrdivši da se to postiže redovitom molitvom i sudjelovanjem na euharistiji. „Tek iz toga možemo tražiti nešto više, bolje, savršenije. Savršeni život je u traženju uvijek onog višeg, boljeg. Ne smijemo samo obdržavati minimum zakona. Onda naša vjera pomalo ulazi u krizu, vene jer nema onog izvornog zauzetog traženja Boga. Rasprodati svoje ambicije, sebičnosti, lišiti se svake navezanosti poradi Kraljevstva Božjega je korak koji vodi istinskom kršćanskom životu. Tražiti od Boga savjet znači u nama želju za promjenom, za obraćenjem – inače savjet ne rađa plodom. Samo Božji savjeti pomoći će nam u svladavanju životnih poteškoća“, rekao je među ostalim vlč. Ćosić.
Hodočasnici su imali i milost da im i osobno mladomisnici udjele mladomisnički blagoslov.

Na večernjoj misi sudjelovali su hodočasnici iz župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja sa svojim župnikom o. Josaphatom N. Moshom.

Kroz svetište je na pet misnih slavlja sudjelovalo oko 4000 hodočasnika, a brojni su pristupili sakramentu pomirenja. Prigodne pobožnosti bile su prije svake mise.