Budi dio naše mreže
Izbornik

„Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“

Dubrovnik (IKA)

Caritas Dubrovačke biskupije pokreće akciju „Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“, s kojom su vjernici upoznati na misnim slavljima u nedjelju 21. lipnja. 

Uz različite aktivnosti biskupijski Caritas sljedeće nedjelje, 28. lipnja, organizira prikupljanje novčane pomoći putem milodara na misama, za Zimbabwe, afričku državu koja se nalazi u onom dijelu afričkog kontinenta koji je pogođen sušama, gdje je iz dana u dan situacija sve teža te tim područjima prijeti  velika humanitarna katastrofa. 

Vjernike na akciju potiče i dubrovački biskup Mate Uzinić pismom u kojem podsjeća kako je biskupija s vjernicima tijekom proteklih godina, sudjelujući u akcijama koje je organizirao biskupijski Caritas, više puta pomagala raznim narodima u Africi. Zatim ističe: „Premda se i sami nalazimo u složenoj ekonomskoj situaciji, ne možemo ostati gluhi na vapaj naše gladne braće i sestara, stoga smo odlučili da biskupijski Caritas pokrene projekt prikupljanja novčane pomoći za glađu ispaćeni narod Zimbabwea.“ 

U toj afričkoj zemlji, koja se već duži niz godinama bori s teškom gospodarskom i socijalnom krizom, dugotrajna suša prouzročila je dodatne probleme kao što su nedostatak pitke vode, izgladnjelost i pomor životinja, nedostatak hrane, objašnjava biskup razloge za pokretanje ove akcije. Prema posljednjim podacima, koje je u siječnju 2020. objavio Svjetski program za hranu (WFP), ukupno 5,5 milijuna stanovnika ruralnih područja i 2,2 milijuna stanovnika u urbanim područjima te zemlje trpi zbog ozbiljne nestašice hrane. Osim toga, uslijedili su i problemi vezani uz pandemiju Covid-19, nastavlja biskup te napominje kako su zbog svega navedenog biskupi Zimbabwea uputili poziv za pomoć „na koji se ne možemo oglušiti“. 

Caritas Dubrovačke biskupije zato će u sklopu projekta „Mojih nekoliko kuna za obrok u Africi“, organizirati cijeli niz aktivnosti prikupljanja novčane pomoći za narod Zimbabwea. Projekt će započeti u nedjelju 28. lipnja 2020. prikupljanjem milostinje XIII. nedjelje kroz godinu za ovu nakanu. 

Na kraju pisma dubrovački biskup potiče svećenike i vjernike biskupijske zajednice da se, sukladno mogućnostima, uključe u ovu akciju „kako bi svi zajedno pomogli našoj gladnoj braći i sestrama“.