Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva na 105. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje

Slunj (IKA)

U Slunju je već po tradiciji u četvrtak 17. veljače obilježena 105. obljetnica smrti prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje 1900. godine u Parizu, Milana Neralića.

Taj svestrani sportaš bio je jedan od najboljih mačevalaca u tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji te je na pariškoj olimpijadi 1900. godine osvojio u disciplini sablja brončanu medalju.

Kod njegove rodne kuće pored župne crkve Presvetog Trojstva okupilo se mnoštvo poštovatelja njegova lika gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, županijska pročelnica za društvene djelatnosti Marija Šćulac, predstavnici HOO, predstavnik Mačevalačkog kluba Karlovac te g. Marinković u ime Old timer kluba starodobnih vozila „Oplen“ Slunj, koji su i pokretači ideje obilježavanja.

Nakon polaganja vijenca i prigodnih govora kod spomen kuće olimpijca Milana Neralića, kolona se uputila na gornji dio trga gdje je postavljen spomenik Milanu Neralić uz državnu cestu D1. Tu su položili cvijeće i upalili svijeće. Molitvi je predvodio slunjski župnik u miru mons. Mile Pecić. „Pomolimo se i zaželimo da ovaj veliki sportaš živi i dalje u hrabrosti novih generacija sportaša koji razvijaju primljene Božje talente. Sport nas može oplemeniti, povezati narode i kulture. Na kraju našeg zemaljskog putovanja molimo da nas Gospodin ovjenča neuvelim vijencem pravednosti u njegovu kraljevstvu ljubavi i mira“, rekao je mons. Pecić.

Ključne riječi:
Milan Neralić Slunj