Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštajna misa slunjskog župnika i dekana mons. Mile Pecića

Slunj (IKA)

U nedjelju, 28. kolovoza u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju svoju posljednju oproštajnu misu predslavio je mons. Mile Pecić, župnik Slunja i Blagaja posljednjih 36 godina. Uz mons. Pecića suslavio je župni vikar u Gospiću i nekadašnji župnik Cetingrada Stanko Smiljanić, a na misi je bila i s. Ana Marija Rakocija, provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Crkva je bila premala da svi pojedinci i predstavnici udruga u nju stanu, pa ih je veći pratio misu s prostora ispred crkve. Mons. Pecić ušao je u crkvu u procesiji uz pripadnike povijesne postrojbe Slunjske garde.

Cernik-Čavle i Kukuljanovo Rijeka, zatim Sinac i Prozor, bile su to prethodne župe mons. Pecića nakon što je 1986. godine došao za župnika u Slunj. Kako je istaknuo u svojoj oproštajnoj homiliji, bilo je to vrijeme uoči prvih demokratskih izbora, vrijeme mitinga i progonstva četiri godine, vrijeme muke, suza i znoja. Branitelji i obični ljudi podnijeli su mučeništvo, ali su pokazali i veličinu srca. Narod je imao mirnoću vjere. Zato mi je smiješno danas da se neki natječu u titulama. Oholost nas odvodi u lažni svijet, a vjera vraća u poniznost da vidimo svoje mjesto u društvu. Narod je strpljiv i zna živjeti u vjeri a mnogi koje vjera nadahnjuje niti ne znaju da su na tragu svetosti jer znaju nositi križ kao što je nosio i Isus. I sam sam se napajao pobožnošću naroda ove župe koji su mi bili podrška u svim okolnostima.

„U našoj zajednici dobro smo surađivali. Vatrogasci, KUD “Korana”, branitelji, lovci, škole, Radio Slunj, umirovljenici…Divno je bilo s njima surađivati. Svatko od njih je donosio na stol našeg zajedništva nešto lijepo i neponovljivo. Naše internetske stranice su nas povezivale ne samo u domovini nego i po svijetu. Godišnjak “Mostovi” ostaje pisani trag ovog prostora. A godišnjak nije prestao izlaziti niti u progonstvu,“ istaknuo je mons. Pecić te zaključio: „Bilo je lijepo biti svećenik u Slunju, no vrijeme je da idemo dalje, snaga naše službe je u poslušnosti.”

Tople riječi na oproštaju mons. Peciću uputila je uime župa Slunj i Blagaj Zvjezdana Puškarić, Tone Butina uime Radio Slunja i gradonačelnica Mirjana Puškarić koja je tom prilikom poručila:“ Hvala dragom Bogu što postojite, na požrtvovnosti za najranjiviji dio naroda koji ste pokazivali. Vaša topla riječ svima nam je davala nadu i utjehu te smo se mijenjali na bolje. Čast nam je da smo živjeli i radili s vama koji ste ostavili neizbrisiv trag jer ste razumjeli svakog čovjeka. Bili ste veliki kroničar i intelektualac.“

Ministranti su župniku uručili poklone u ime grada Slunja, župa, radio Slunja, pojedinaca. Nakon mise župnik se družio s narodom ispred crkve gdje je grad organizirao kolače i sokove za sve nazočne.