Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za bleiburške i žrtve križnih putova na Mirogoju

Zagreb (IKA)

Na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu u subotu 18. svibnja održana je molitva za bleiburške i žrtve križnih putova koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Organizator komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Mirogoju bio je Počasni bleiburški vod, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je bio Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Moderator komemoracije bio je predstojnik Tiskovnog ureda i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu započeo je himnom Republike Hrvatske koju je izvela Klapa Janjevo. Uslijedilo je polaganje vijenaca državnih delegacija i paljenje svijeća.

Počast žrtvama polaganjem vijenca odao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s izaslanstvom, a vijenac kod središnjeg križa položila je i delegacija Počasnog bleiburškog voda, predvođena Vicem Vukojevićem, predsjednikom Voda.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa na Mirogoju u ime islamske zajednice dovu je izmolio izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Halid efendija Dolić.

Katoličku molitvu predvodio je zatim vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Naviješten je ulomak iz Evanđelja po Ivanu (Iv 20, 38-42) te je izmoljena molitva vjernika i Očenaš.

“Milosrđu se tvome, Gospodine, smjerno utječemo i molimo: za duše svih stradalih hrvatskih vojnika i civila, koji su ubijeni  bez suda a njihova tijela su bačena u jame, masovne grobnice, Jadransko more, rijeke i jezera po Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, drugim zemljama i krajevima, na nepoznatim mjestima…. sve do Makedonije;

Bože, kod tebe svaki smrtni stvor živi, za te naše tijelo smrću ne propada, već se na bolje mijenja! Smjerno te molimo: duše slugu i službenica svojih primi u krilo svojega prijatelja, praoca Abrahama, da uskrsnu u posljednji dan velikoga suda; a ako su iz ovih smrtnih strana sa sobom ponijeli štogod tebi protivno, to im svojom dobrotom operi i oprosti“, rekao je uz ostalo biskup Bogdan.

U crkvi Muke Isusove u Maclju u 12:15 misu će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Tjedan dana kasnije, 26. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.