Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za jedinstvo kršćana u Josipovu svetištu

Karlovac (IKA)

U ponedjeljak 20. siječnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu večernje euharistijsko slavlje s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom predvodio je prof. dr. Daniel Patafta, OFM, član povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog.

Molitvu je predvodio u zajedništvu s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom svetišta i članom Povjerenstva, protojerejom stavroforom Željkom Pajićem, župnikom grkokatoličke Župe Uzvišenja svetog Križa u Karlovcu, preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom, preč. Josipom Jakovčićem, ozaljskim dekanom, o. Josipom Euzebijem Kneževićem, pavlinom i dr. Vladom Mikšićem, supsidijarom u Svetištu. Na molitvenom slavlju sudjelovali su i s. Marija Bilanović, ASC, dr. Tomislav Kovač i Miljenka Kuridža, članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i međureligijski dijalog.

U homiliji dr. Patafta istaknuo je kako je danas najugroženiji čovjek. Pravi put čovjekoljublja jest Isus Krist. Danas često promoviraju zapakirane propagande različitih sebičnih interesa pojedinih grupa koje manipuliraju stvarnošću i svim ljudima ulijevajući u njih strah. A kad je čovjek u strahu onda mu je svatko neprijatelj.  Bog međutim pokazuje da je svatko od nas u mogućnosti ljubiti, prvenstveno one u svojoj blizini. U tome je posebnost nas kršćana, što mi ljubimo i molimo i za one koji nam žele zlo. To nije nimalo lako, ali to nam je dao Krist i to je naš jedini put.

Molitveno slavlje animirali su članovi mješovitoga župnog zbora „Sveti Josip“ pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ, pjevajući pjesme prigodnog sadržaja poput „Gdje je ljubav i prijateljstvo ondje je i Bog“ i „Bože daj mir jedinstvo svetoj Crkvi kršćanskoj“.

Svjetska Molitvena osmina 2020. godine održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10) , koje su odabrale kršćanske Crkve na Malti.