Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitvena povezanost u duhu Dubrovnika sa Zagrebačkom nadbiskupijom

Dubrovnik (IKA)

Večernja molitva u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, ispred oltara Gospe od Porata, u nedjelju 22. ožujka odvijala se na način klanjanja pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, a klanjanje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Klanjanje je započelo molitvom danskog filozofa, teologa i književnika Sørena Kierkegarda „Gospodine, daj nam sigurnost da nam sve dolazi od Tebe…“ te molitvom Gospi od Porata „Slavna Gospo do Porata“, kojom se svake večeri na početku pozdravi Gospa. U molitvi je biskup Isusu u euharistiji i Gospi od Porata preporučio dio čovječanstva koje pati od bolesti COVID-19, te stanovništvo Zagreba pogođeno potresom i još jače izloženo opasnosti.

Izmolio je potom i Psalam 66, koji se toga dana molio u Službi čitanja, a koji donosi i stihove „iskušavao si nas teško, Bože,… a onda pustio da odahnemo“ u kontekstu zahvale Bogu za uslišane molitve.

Molitvena povezanost u duhu Dubrovnika sa Zagrebačkom nadbiskupijom u ovim za njih teškim trenucima više puta je istaknuta tijekom molitve, a očitovala se i u izboru molitava i razmatranja. Sve stanovnike Zagreba i okolice biskup Uzinić je preporučio Isusu po zagovoru bl. Alojzija Stepinca te pročitao blaženikovo promišljanje o euharistiji. U tom razmatranju, uz ostalo, se ističe da „prava, općenita, preporodna ljubav može biti samo ondje, gdje se ljudi i narodi na jednoj istinskoj, dubokoj vezi priznaju međusobno pravom braćom. A to se nigdje ne može tako uzvišeno zamisliti i ostvariti kao na tlu i temelju Presvete Euharistije“. Povezanost dubrovačke Crkve sa zagrebačkom i sa stanovništvom grada očitovana je i moljenjem molitve sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića.

U molitvenim zazivima biskup se spomenuo različitih potreba ljudi, naroda i cijelog čovječanstva u ovom vremenu, a predmoleći zlatnu krunicu Srca Isusova za pogođene pandemijom, potresom, za duše u čistilištu i za sve potrebe Crkve posebice se sjetio današnjih slika oštećenih domova i crkava među kojima i zagrebačke katedrale te isusovačke crkve u kojoj se časti Presveto Srce Isusovo.

Prije završnog blagoslova s Presvetim vjernika koji su se duhom uključili u molitvu iz svojih domova dubrovački biskup izmolio je Molitvu u vremenu širenja bolesti, koju je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izmolio pred grobom bl. Alojzija Stepinca. Molitva se preporuča vjernicima da je i oni svakodnevno mole.

Pjevanje euharistijskih pjesama predvodila je voditeljica katedralnih zborova Maja Marušić, a klanjanju su se pridružili katedralni svećenici.