Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni susret crkvenih pokreta i zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

U splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve 10. lipnja održan je molitveni susret crkvenih pokreta i zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret je započeo meditativnim programom kojeg je predvodio dr. fra Ivica Jurić, profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. U meditaciji je razradio geslo molitvenog susreta „Različiti su darovi, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima” (1 Kor 12, 4-6).Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih pastoralnim vikarom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem i župnikom don Radojkom Vidovićem.

„Danas nas okuplja događaj rođenja Crkve kojega smo jučer slavili. Taj događaj je rođendan svakoga od nas ukoliko smo članovi zajednice Crkve. U liturgijskoj godini nakon događaja Duhova započinje vrijeme kroz godinu. To je široko vrijeme, hod, ulazak u otajstvo ljubavi Božje koja nam je darovana u Isusu Kristu i u događaju silaska Duha Svetoga. Vrijeme kroz godinu zahvaća naše svakodnevlje, a u tom svakodnevlju potrebno je vidjeti i živjeti snagu Duha Svetoga u nama i između nas“, istaknuo je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na ulomak iz Djela apostolskih (Dj 2, 1-11), naglasio je kako Duh Božji dolazi u susret svakom čovjeku jer ga želi pokrenuti i izvući iz vlastite zatvorenosti. „Duh Božji nas želi okrenuti prema drugima, te nas staviti u dinamiku komunikacije. U današnjem svijetu postoje brojna sredstva društvene komunikacije, ali čovjeku nedostaje osobne komunikacije. Duh Sveti nas želi dodirnuti, kako bismo onda i mi Njegovom snagom mogli dodirnuti druge ljude“, rekao je mons. Barišić. Govoreći o djelovanju Duha Svetoga, istaknuo je kako je „Duh tvorac, ali i životvorac, jer je onaj koji stvara materijalni svijet, ali i onaj koji čovjeku daruje život“.

Pojasnio je kako darovi Duha imaju smisao samo ako služe za izgradnju zajedništva. „Svi darovi Duha Svetoga su autentični samo ako izgrađuju suživot. U govoru o karizmama i darovima ne smijemo zaboraviti na Darovatelja jer ako smo usredotočeni samo na dar, učinit ćemo ga svojim posjedom. Bez Duha Božjega Bog nam postaje apstraktan, a Isus Krist postaje samo povijesna osoba o kojoj smo dobro informirani. Evanđelje nam postaje literatura, Crkva obična svjetovna organizacija, misije osvajački pohod, a liturgija predstava. Kako bismo izbjegli opasnost života bez Duha, potrebno je Bogu zahvaliti za sve darove Njegove ljubavi. Ako pustimo Duha u svoj život, Bog nam postaje ‘Abba’ – Otac, Isus Krist postaje ‘Emanuel’ – Bog s nama, a liturgija spoj neba i zemlje“, rekao je nadbiskup.

Okupljenim vjernicima obratio se i pastoralni vikar mons. Ančić, zahvalivši svima koji su sudjelovali na susretu.Susret su glazbeno animirali SKAC bend i Mješoviti župni zbor konkatedrale Sv. Petra.Na susretu su bili članovi Neokatekumenskog puta, Obnove u Duhu, Molitvene inicijative „40 dana za život“ i ostalih crkvenih pokreta i zajednica.