Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitvom i sjećanjem obilježena 31. godišnjica razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

Nemetin (IKA)

Preživjeli zatočenici srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora okupili su se uz spomenik „Vrata slobode“ u Nemetinu u Osijeku, na spomendan sv. Maksimilijana Marije Kolbea, u ponedjeljak 14. kolovoza 2023., da bi u molitvenom i komemoracijskom zajedništvu obilježili 31. godišnjicu velike razmjene ratnih zatočenika.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora počelo je intoniranjem hrvatske himne uz podizanje hrvatskoga stijega i odavanjem počasti poginulima i umrlima te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić pozdravio je predstavnike Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koji su govorili okupljenima, gradova Vukovara i Osijeka, Ministarstva hrvatskih branitelja te saborske zastupnike. Komšić je podsjetio da su na dan razmjene 14. kolovoza 1992. oslobođeni iz logora većinom bili vukovarski branitelji i civili koji su 18. studenog 1991. pali u ruke okupatora i nakon devet mjeseci mučenja dočekali slobodu. No, naglasio je, do danas Hrvatska i logoraši nisu dobili odštetu zbog vremena provedenog u logorima, unatoč četrdesetak tužbi.

Molitvu uz zahvalu Bogu za život i odavanje počasti poginulima, ubijenim i umrlim logorašima predvodio je župnik Župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju fra Ivan Bošnjak. „S dubokim osjećajem i velikom zahvalnošću okupili smo se ovdje u Nemetinu, mjestu posljednje velike razmjene, da bismo Gospodinu zahvalili za dar života koji je sačuvao tolikim našim logorašima, nakon mnogih mučenja i poniženja, ali i da bismo se prisjetili i Gospodinu uputili svoje molitve za sve ubijene u logorima i umrle uslijed posljedica zlostavljanja i mučenja. I dok zahvaljujemo Gospodinu za dar njihova života, dok zahvaljujemo našim braniteljima, molimo za sve njih i njihove duše, neka ih Gospodin nagradi vječnim životom“, rekao je o. Bošnjak.

Komšić je naposljetku zahvalio za zajedništvo koje je za preživjele kao rođendansko, slavljeničko te pozvao na bratsko druženje uz trpezu u Vukovar.

„Svim zatočenicima srpskih koncentracijskih logora želim sretan rođendan. Sjetimo se onih koji više nisu s nama. Mnogi od preživjelih su danas bolesni i želim im da što prije ozdrave“, kazao je predsjednik osječko-baranjskog HDLSKL-a Damir Buljević. Dodao je da društvo broji oko 5 tisuća članova, a kroz logore je prošlo približno 7700 zatočenika. Vukovar ima oko 4500 logoraša, a umrlih u logorima je oko 300. Sveukupno je bilo oko 30 tisuća zatočenika, a Hrvatska i danas traži 1780 osoba očekujući odgovore na humanitarno pitanje gdje su posmrtni ostaci zatočenih, nestalih i umrlih u Domovinskom ratu. Zbog posljedica mučenja svake godine je sve manje oslobođenih zatočenika koji slave drugi rođendan.

U Nemetinu je, uoči Velike Gospe, razmijenjeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila zatočenika srpskih i crnogorskih logora.