Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Blachowiak predvodio slavlja u Donjem Lapcu i na Zavalju

Donji Lapac (IKA)

Svetkovina Tijelova ove godine svečano je proslavljena u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu i župi sv. Franje Asiškog na Zavalju. Svečane mise i procesije s Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj.

Mons. Blachowiak rado se odazvao pozivu župnika Dina Rupčića koji ga je na početku mise uime župljana pozdravio. Mons. Blachowiak između ostalog istaknuo je da je njegova radost trostruka zbog toga jer u 10 godina diplomatske službe nije nigdje predvodio misu na svetkovinu Tijelova, drugi razlog je boravak u jedinoj župi u biskupiji posvećenoj sv. Ivanu Pavlu II., odnosno sv. Franji Asiškom, a treći što su i Donji Lapac i Zavalje male zajednice po broju katolika, a takve zajednice posebno su na srcu pape Franje u čijem predstavništvu u Hrvatskoj on sada djeluje.

Mons. Blachowiak u propovijedi protumačio je smisao svetkovine Tijelova u odnosu Kristova svećeništva iz kojega proizlazi euharistija kao najuzvišeniji dar, kao Žrtva prikazana Ocu i kao Gozba ponuđena ljudima.

„Prvo čitanje podsjeća na najstariji lik Krista Svećenika: na Melkizedeka, kralja šalemskog i svećenika `Boga Svevišnjega` koji u znak zahvale Bogu za Abrahamovu pobjedu prinese kao žrtvu `kruh i vino`, simbol euharistije. Melkizedek je proglašen `svećenikom dovijeka` jer mu se ne zna početak ni svršetak. Taj naslov više pristaje Kristu, jer njegovo svećeništvo nije ljudskog nego božanskog porijekla, i stoga je vječno“.

Zatim je mons. Blachowiak protumačio Drugo čitanje koje prikazuje Krista Svećenika u činu ustanovljenja euharistije koja je žrtva Novoga saveza. Temu Euharistija – gozba osvjetljuje današnje Evanđelje u događaju umnažanja kruha. Isus je uzeo pet kruhova, pogledao nebo, blagoslovio i razlomio pa dao učenicima. „Sve je to Isus ponovio u dvorani Posljednje večere kada je pretvorio kruh u svoje Tijelo.

Još jedna osobitost privlači pažnju: kruhovi se umnažaju Isusovim rukama, on ih daje učenicima, a učenici dijele narodu. Isto će tako Isus nastaviti izvoditi euharistijsko čudo, preko svojih svećenika koji su njegovi službenici i djelitelji njegova blaga. I na kraju Evanđelje ističe: `Jedoše i svi se nasitiše`. Euharistija je gozba pripravljena za sve ljude da utaže svoju glad za Bogom, za vječnim životom. Budući da je čovjek odveć malen da bi dopro do Boga, sam Bog se za nas učinio malenim da bismo od njegove ljubavi mogli primiti ljubav te da svijet postane njegovo kraljevstvo. To je značenje blagdana Tijelova. Gospodina koji se utjelovio, Gospodina koji je postao kruhom, nosimo ulicama naših gradova i naših sela, uranjajmo ga u svakodnevicu našega života“, zaključio je mons. Blachowiak.

U Donjem Lapcu u procesiji su sudjelovali članovi KUD-a Kraljica Katarina u nošnjama, dok su četvorica muževa nosili baldahin. Također u procesiji su sudjelovali i policajci noseći ferale uz Presveti Sakrament. Na kraju misa mons. Blachowiak primio je i prigodne darove: u Donjem Lapcu vezeni sutješki križ, a u Zavalju lički ručnik.