Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ćurić: Potrebno je u Slavoniji stvarati više mogućnosti za radna mjesta

Zagreb (IKA)

Biskupsko ređenje đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića dalo je povod Glasu Koncila da u uskrsnome broju u redovitome intervjuu ugosti samoga ređenika.

A budući da se ređenje slavi na dan “Emausa”, na Uskrsni ponedjeljak, razgovor s mons. Ćurićem dobrim je dijelom usredotočen na uskrsnu dimenziju biskupske službe. Tako sugovornik među ostalim kaže: “Biskupe na osobit način i nazivamo nasljednicima apostola. A apostoli su ponajprije svjedoci uskrsnih susreta. Ta mi se ‘apostolska’ dimenzija vjere i Crkve uvijek činila jako važnom. (…) Jer se naša kršćanska vjera ne utemeljuje prije svega na nekom misaonom sustavu, na pokladu ideja, načela, pravila ili običaja, nego su početak naše vjere događaji. Ono što se doista zbilo, ono o čemu netko, u ovom slučaju apostoli, osobno svjedoče te se to svjedočanstvo pretače u naš sadašnji doživljaj i prihvaćanje”.

No novi se biskup, u svjetlu vazmenoga otajstva, osvrće i na druge teme, poput odnosa biskupa i svećenika, percepcije biskupske službe nakon skandala sa spolnim zloporabama koji su na neki način pogodili cijelu Crkvu… A ne zaboravlja ni najveći aktualni problem svoje Slavonije. “Očito je potrebno stvarati još više mogućnosti za radna mjesta, truditi se uspostaviti što jasniji i sigurniji sustav u kojem će osobito mladi ljudi osjetiti da imaju životnu perspektivu. To je veoma velika i teška zadaća pred političkim i društvenim strukturama. Tu problematiku, jasno, osjeća i njom se bavi i crkvena zajednica, ne zaboravljajući naglašavati i dimenziju ljubavi prema zavičaju i doprinosa njegovu boljitku. Čini se da današnji migracijski procesi očituju i neke nove, složenije utjecaje, određenu veću ‘dostupnost’ svijeta, ‘lakoću’ odlaska, pa će se i odgovori i rješenja trebati pronalaziti uvijek i s nekom novom, suvremenom komponentom”, kaže mons. Ćurić.

Ključne riječi:
Glas Koncila Ivan Ćurić