Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ćurić predvodio slavlje u rodnoj župi

Slavonski Brod (IKA)

Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu novoimenovani pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić proslavio je u nedjelju 14. travnja sa župljanina svoje rodne župe Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu.

Nakon što je ispred kapele Srca Isusova blagoslovio maslinove grančice, vjernici su u procesiji došli do župne crkve gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio mons. Ćurić. Na početku homilije ukazao je na opasnost da naša liturgijska slavlja i zborovanja ostanu samo na onom izvanjskom te dopuštamo da nas tek na površini zaokupljaju neki osjećaji svečanosti, lijepih tradicija i da nam je tome glavno ispunjenje.

„Kršćanska nam poruka želi dati trajnu, osnovnu nit na kojoj se duhovno grade naši životi, naše prihvaćanje i razumijevanje sreće, radosti, životne ispunjenosti naših dana, naših nejasnoća, nedoumica.

Jako je važan naš pogled na Isusa i onaj pravi iskreni doživljaj njegove blizine i zajedništva s njim“, istaknuo je, među ostalim, mons. Ćurić.

Pojasnio je da smo u slušanju navještaja Isusove Muke pozvani razabrati značenje događaja našega spasenja i ne zaboraviti kako su u te događaje uključeni ljudi i pojedinačno i zajednički.

Vjernike je pozvao da razmatrajući Muku i Smrt Isusovu u ovom Velikom tjednu promišljaju o svom hodu za Isusom, odnosno, promišljaju je su li naše misli, stavovi i svakodnevna djela u njegovoj blizini, te zaključio: „Na tom se gradi put one životne vjere uvijek u otvorenosti u kojoj dopuštamo da nas Isus zahvati, obnovi, u patnji osnaži, rasvijetli naša razočaranja, očaj, da nadom obasja i naš strah od smrti, te da nikad ne zaboravimo Istinu da nas je Bog po Kristu u svojoj divnoj ljubavi otkupio najvećom cijenom, svojom mukom i smrću na križu“.

Radosno je bilo poslije mise i druženje vjernika sa svojim bivšim župnikom, kada su mu uputili čestitke povodom njegova nedavnog imenovanja za pomoćnog biskupa.

Ključne riječi:
Brodski Varoš Ćurić Cvjetnica