Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. dr. Ante Jozić za Glas Koncila: „Pouzdanje u Boga pomaže u najpotrebnijim trenutcima života“

Zagreb (IKA)

Neposredno prije prometne nesreće u kojoj je teško stradao imenovani nadbiskup i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti mons. dr. Ante Jozić dao je opširni intervju za Glas Koncila koji je objavljen u novom broju s nadnevkom od nedjelje 14. travnja pod naslovom „Pouzdanje u Boga pomaže u najpotrebnijim trenutcima života“.

Nuncij Jozić u dugom je razgovoru – vođenom u njegovoj rodnoj kući u Trilju – za hrvatski katolički tjednik govorio o svojim dosadašnjim službama u diplomaciji Svete Stolice: Indiji, Rusiji i Kini, a osvrnuo se na aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

„Rado preporučam u molitve naš hrvatski narod, da se ne boji izazova ma koliko god to bilo teško, nego da se uvijek uzda u Boga koji nam daje ne samo odgovore na mnoga pitanja, već nas nadahnjuje i pomaže nam u najpotrebnijim trenutcima života“, poručio je imenovani nadbiskup Jozić.

Govoreći o službi apostolskoga nuncija, istaknuo je dvojaku ulogu diplomatskoga predstavnika Svete Stolice u određenoj zemlji: „Prvotna uloga nuncija nije diplomatska ni svjetovna, već je crkvena i duhovna – nuncij ne predstavlja samo Svetoga Oca, već je pozvan na svjedočenje Božje riječi. Nuncij nije samo predstavnik Vatikana, već i nadbiskup koji pomaže riješiti prijepore i nesuglasja“.

U intervjuu Glasu Koncila mons. Jozić odgovorio je, među ostalim, i na pitanje postoje li biskupi „po mjeri“ pape Franje, odnosno koliko se vizija pontifikata određenoga pape odražava u izboru biskupa te iznio kakvu je ulogu diplomacija imala u procesu ekumenskoga zbližavanja Ruske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve te suradnji Svete Stolice i Narodne Republike Kine.

Ključne riječi:
Glas Koncila mons. Ante Jozić