Budi dio naše mreže
Izbornik

AKTUALNO Mons. Đurkan najavio proslavu ludbreške Svete nedjelje

Ludbreg (IKA)

Upravitelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu mons. Josip Đurkan je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija predstavio program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u ludbreškom prošteništu koji će biti zaključen na Svetu nedjelju 5. rujna.

Dani ludbreške Svete nedjelje počeli su 22. kolovoza spomenom na sve pale domoljube u drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Slijedilo je hodočašće mladih u sklopu kojega je održan Festival duhovnih pjesama „Duga“. Održano je i hodočašće bolesnika i osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika, medicinskog osoblja i djelatnika Crvenog križa Ludbreg.

Na Sveti petak 3. rujna bit će zavjetno hodočašće susjednih župa te vojske i policije. U 10 sati kreće procesija od crkve do zavjetne kapele, slijedi pobožnost križnoga puta i misa koju će predvoditi vojni biskup Jure Bogdan. U 19 sati počinju pjevane pohvale i litanije Svetoj Krvi, slijedi Večernja i misa koju će slaviti vlč. Matej Glavica, ovogodišnji propovjednik i duhovni voditelj. Bdjenje mladih je od 21 sat.

Na Svetu subotu 4. rujna u jedino euharistijsko proštenište u hrvatskom narodu hodočastit će vjernici brojnih župa iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Jutarnje mise su u 6 i 7 sati. U 9 sati u zavjetnoj kapeli je misa na slovenskom i mađarskom jeziku. Svečanu misu u 11 sati u zavjetnoj kapeli predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak uz suslavlje varaždinskog biskupa Bože Radoša i umirovljenog biskupa Josipa Mrzljaka. Poslijepodne od 13 do 15 sati bit će euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za ozdravljenje naših obitelji. U 15 sati počinje pobožnost križnoga puta, slijedi blagoslov hodočasnika. U 19.30 sati su pjevane pohvale i litanije Svetoj Krvi i Večernja. Misu u 20 sati predvodit će Misionari Krvi Kristove.

Na Svetu nedjelju 5. rujna jutarnje mise su u 6 i 7 sati. U 9 sati počinje duhovni program koji predvodi vlč. Matej Glavica. Svečanu misu u 10 sati u zavjetnoj kapeli slavit će zrenjaninski biskup László Német, uz sudjelovanje biskupa i svećenika Zagrebačke metropolije.

U poslijepodnevnom programu od 13 do 15 sati bit će klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za duhovna zvanja u Hrvatskoj. U 15 sati počinje pobožnost križnoga puta, slijedi blagoslov hodočasnika s Presvetim uzduž glavne staze prošteništa. U 17 sati molit će se krunica Božjega milosrđa u župnoj crkvi. U 19 sati su pjevane pohvale i litanije Svetoj Krvi, Večernja molitva. U 19.40 sati slavit će se misa zahvalnica u zavjetnoj kapeli.

Ludbreškom Svetom nedjeljom vjernici se spominju euharistijskog čuda koje se dogodilo 1411. godine. Kako je rekao mons. Đurkan, na svečani način će se u nekoliko dana proslaviti vazmeno otajstvo, muka, smrt i Isusovo uskrsnuće upravo u Ludbregu gdje se pokazao znak koji je Bog dao ljudima, znak da je istinita činjenica vjere da je Isus prisutan u euharistijskim prilikama. To je znak koji je dobio svećenik koji je posumnjao je li nakon pretvorbe na oltaru u kruhu upravo tijelo Isusovo i u vinu upravo krv Isusova. Bog mu je dao znak da je tako.

Relikvija Presvete Krvi tijekom godine čuva se u jednoj niši u crkvi u Ludbregu i stalno je izložena na štovanje. Prema riječima mons. Đurkana, velik je broj hodočasnika koji tijekom godine dolaze privatno ili u skupinama. U ludbreško proštenište dolaze i Poljaci koji hodočaste u Međugorje. Ono je već poznato po cijeloj Europi.

Mnogi hodočasnici na Danima ludbreške Svete nedjelje pristupaju sakramentu pomirenja kako bi, uz propisane uvjete, mogli zadobiti potpuni oprost od grijeha. Od davnine u cinktoru crkve postavljeno je više od trideset ispovjedaonica. Za Dane Svete nedjelje dolaze ispovjednici i iz okolice kako bi se što više ljudi ispovjedilo. No, kako se zbog kratkoće boravka u ludbreškom prošteništvu ne uspiju svi ispovjediti, preporuka je da oni koji mogu pristupe sakramentu pomirenja u svojim župama.

Na pitanje je li svjedok čuda koja se događaju pred Krvi Kristovom, mons. Đurkan rekao je da postoji nekoliko zapisanih čuda koja Crkva nije službeno priznala. On uvijek spominje slučaj kada je mladić od 21 godine starosti ozdravio od leukemije na čudesan način.