Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Gallagher: Održati živom nadu u pregovore o Ukrajini

Vatikan (IKA)

U intervjuu za časopis „America“, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher osvrnuo se na sukob u Ukrajini, potičući međunarodnu zajednicu na dijalog i ponovno uspostavljanje mira. Papa, rekao je mons. Gallagher, želi i osjeća da mora ići u Ukrajinu, prenio je Vatican News.

To je „rat iscrpljivanja“ u odnosu na koji je na međunarodnoj zajednici da održi živom nadu u dijalog, u pregovore – tim se riječima nadbiskup Gallagher osvrnuo na sukob u Ukrajini. U intervjuu danom Gerardu O’Connellu, dopisniku iz Vatikana isusovačkoga časopisa „America“, nadbiskup se spomenuo svojega posjeta Ukrajini, u svibnju ove godine, te istaknuo kako je upoznao otpornost ljudi, njihovu odlučnost, njihovu hrabrost. Ali, dodao je, „naučio sam također prepoznati kolika je razina patnje, zbog velikoga gubitka ljudskih života i straha da će se rat nastaviti“.

Stajalište Svete Stolice

Zbog toga, ne zanemarujući nasilje i sukob, nadbiskup Gallagher istaknuo je ulogu Svete Stolice u pozivanju na pregovore i ponovno uspostavljanje mira. S ruske strane, dodao je, nije bilo izričitoga poziva Svetoj Stolici da posreduje; međutim, u određenoj se mjeri održavaju kontakti između dviju država, preko apostolskoga nuncija u Moskvi. Stajalište Svete Stolice bilo je cijenjeno, ali nije se išlo dalje od toga, kao što nije bilo ni izričitoga poziva Papi da ode u Moskvu, dodao je mons. Gallagher.

Nadbiskup je potom podsjetio na potporu Svete Stolice suverenitetu i cjelovitosti Ukrajine, ponovno napominjući da je na Ukrajincima da pregovaraju s drugima, posebno s Rusima. Iz tog načela proizlazi činjenica da Sveta Stolica ne bi priznala nikakvo jednostrano proglašenje neovisnosti, primjerice pokrajina Donjeck i Lugansk.

Papino putovanje

Što se tiče nade da bi Papa mogao u kolovozu otići u Kijiv, nadbiskup Gallagher je istaknuo da je Sveti Otac učinio veliki napredak u svojoj pokretljivosti, otežanoj u posljednje vrijeme zbog gonartroze. Međutim, sada se radi na putovanju u Kanadu, koje je na programu od 24. do 30. srpnja, te će se to pitanje možda ozbiljno razmotriti sljedećeg mjeseca. U svakom slučaju papa Franjo želi i osjeća da treba ići u Ukrajinu, unatoč tomu što nema nikakvog poziva iz Moskve. „Te dvije stvari nisu povezane. Moglo bi biti dobro da jesu. Ali, vjerujem da je u ovom trenutku Papin glavni prioritet otići u Ukrajinu i susresti se s vlastima, narodom i lokalnom Katoličkom Crkvom“, zaključio je nadbiskup Gallagher.