Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Hranić i mons. Srakić primili delegaciju MKD-a „Braća Miladinovci“ iz Osijeka

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić 6. svibnja primili su predstavnike Makedonskoga kulturnog društva „Braće Miladinovci“ Osijek.

Povod susretu bilo je snimanje prvih kadrova za dokumentarni video koji, povodom 160. obljetnice Zbornika braće Miladinovci, priprema Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladonovci“ iz Osijeka.

„Velika nam je čast što smo danas ovdje s vama i što nastavljamo tradiciju obilježavanja dana kada je 1861. godine tiskan Zbornik braće Miladinovci u Đakovu. Za nas je to način zahvaliti biskupu J. J. Strossmayeru, ali i Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj na svesrdnoj pomoći što je ovo temeljno djelo za makedonsku kulturu i jezik ugledalo svjetlo dana“, rekao je u svom pozdravnom obraćanju predsjednik društva Boris Trajanovski.

U nastavku razgovora koji je vodila Julijana Mladenovska-Tešija, mons. Marin istaknuo je važnost prepoznavanja vrijednosti Zbornika u duhu 19. stoljeća – vremena buđenja nacionalne svijesti. „Strossmayer je u Konstantinu prepoznao žar koji je gorio i u njemu samom, žar za vlastitim jezikom i njegovim čuvanjem od zaborava. Strossmayer je sve svoje intelektualne i fizičke sposobnosti ugradio u crkveno, kulturno i političko jedinstvo hrvatskoga naroda te u slavensko i europsko zbližavanje, a bio je mecena i dobrotvor brojnih crkvenih, kulturnih pothvata i pojedinaca“, rekao je mons. Srakić.

Nadbiskup Hranić je pak naglasio da je biskup Strossmayer „nadasve dosljedno živio po svome geslu: Sve za vjeru i za Domovinu, ali se u isto vrijeme zalagao za zajedništvo, što je posvjedočio kako na sastanku u Beču 1860., kada se i upoznao s mladim Konstantinom, tako i na Prvom vatikanskom koncilu. Njegovi potezi su primjer i danas, kako biti čvrst u vlastitom identitetu i otvoren za prihvaćanje drugih,“ rekao je mons. Hranić.

Nakon susreta, predstavnici MKD „Braća Miladinovci“ nadbiskupima su dali prigodne darove, knjige koje govore o povijesti makedonsko-hrvatskih odnosa na ovom prostorima i u Makedoniji, koje su priredili predstavnici makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek – Jagoda Treneske Cvetičanin i za Osječko-baranjsku županiju, Dragoljub Siljanovski.