Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Hren: „Katedrala će biti u skelama, ali i u slavlju“

Zagreb (IKA)

Predsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale mons. Ivan Hren najavio je u utorak, 5. svibnja u razgovoru za Hrvatski katolički radio blagoslov privremenih križeva za zvonike katedrale.

Blagoslov privremenih križeva bit će u četvrtak, 7. svibnja u podne. Ispred prvostolnice otpjevat će se „Kraljice neba“ i blagosloviti križevi. Privremeni križ bit će postavljen na sjeverni toranj, dok će se za južni još trebati izvesti određeni radovi.

„Kada postavimo kapu i križ, zazvonit će zvona. Neće samo sat otkucavati vrijeme kako bi nas podsjetio na našu prolaznost, već će i zvona zvoniti. Uz križ ćemo postavit i gromobrane te ćemo uključiti rasvjetu kako bi toranj bio lijep kao i prije“, rekao je mons. Hren.

„Na sjeverni ćemo toranj odmah staviti kapu i križ, a na južnom još moramo izvršiti određene radove jer smo uočili dva kamena koji su izmaknuti. Ovo su obični križevi od čelika premazani lakom. Dužine su 9,5 metara, ali kako dio križa ide u toranj gdje ga vežemo sajlama i učvršćujemo, vidljiv dio križa iznosit će oko 6,5 metara“, naglasio je mons. Hren.

Istaknuo je i kako su u unutrašnjosti katedrale u tijeku pripreme za postavljanje skela kako bi se stvorio tunel od glavnog ulaza do oltara.

„Skela će se podstaviti u apsidu, kao potpora svodu, te na kor. Napravit ćemo tunel u centralnoj lađi, dok pokrajnje lađe neće biti u funkciji zbog statičke nesigurnosti. Katedrala će biti u skelama, ali i u slavlju“, rekao je.

Mons. Hren je rekao kako je u planu i skidanje vitraja, ali i kako u ovome trenutku još nije poznato kada će biti moguće slaviti euharistije u katedrali. Od postavljanja skele mora proći četiri tjedna, istaknuo je.

„Pregovaramo s jednom tvrtkom koja djeluje po principu ključ u ruke odnosno odgovorna je za nadzor i dopunu skele“, zaključio je mons. Hren.