Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ivan Miklenić dobitnik nagrade za životno djelo HDKN-a

Zagreb (IKA)

Na proslavi 53. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija održanoj u petak 31. svibnja na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je nagrade i priznanja, a ovogodišnju nagradu za životno djelo dobio je glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Mons. Miklenić dobio je nagradu u povodu 40. obljetnice aktivnog novinarskog djelovanja te za izuzetan doprinos katoličkome novinarstvu kroz novinarsko i uredničko djelovanje.

Prigodom preuzimanja nagrade, mons. Miklenić rekao je da mu je posebno drago primiti nagradu od kolega, od onih koji se bave istim poslom i razumiju narav posla. Istaknuo je da ta nagrada ne pripada samo njemu, nego i svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Glasa Koncila.

„Glas Koncila ne bi bio ni približno ono što jest da je ovisio o jednom ili drugom čovjeku. Glas Koncila je svake godine djelo više od 800 osoba, katoličkih intelektualaca koji se javljaju sa stranica našeg katoličkog tjednika“, izjavio je mons. Miklenić. Mlade studente komunikologije potaknuo je da čitaju tiskane medije i knjige, jer stručnjaci kažu da je potrebno čitati s papira da bi se nešto zapamtilo.

Mons. Miklenić autor je brojnih izvještaja, reportaža, intervjua, formativnih, polemičkih i drugih članaka u Glasu Koncila, a najprepoznatljiviji je po svojim uvodnicima. Autor je oko 400 odgovora u rubrici „Naši razgovori“ te više od 600 komentara. Radove je objavio i u više domaćih i inozemnih crkvenih časopisa. Više znanstvenih i stručnih radova objavio je u različitim zbornicima, a objavio je i više predgovora i pogovora u knjigama drugih autora. Bio je sudionik znanstvenih simpozija o kardinalu Franji Šeperu i o zločinima komunizma u organizaciji Matice hrvatske te sudjelovao kao predavač na više međunarodnih medijskih susreta. Nastupio je na više kolokvija, tribina, stručnih skupova, okruglih stolova, medijskih tečajeva i slično. Uredio je više knjiga i zbornika.

Godišnju nagradu dobila je Marija Belošević za vrsnost u novinarskom izričaju u različitim katoličkim i svjetovnim medijima.

Primajući nagradu, Belošević je izjavila da nikada nije radila za nagrade i priznanja te je kao veliku potporu u svome djelovanju istaknula pokojne profesora dr. Ivana Goluba i trajnog đakona Krunoslava Kičinbačija.

Belošević je izvještavala s niz važnih crkvenih događaja. Posebno je pratila redovništvo, a u posljednje vrijeme iseljeništvo. Pratila je i događaje u Vatikanu te je 2013. osobito fotografijom zabilježila početak pontifikata pape Franje. Izložba fotografija održana je u Zagrebu te na Islandu, u Argentini, Južnoj Koreji, Njemačkoj. Bavi se i prevođenjem. Uredila je i dvadesetak knjiga, a prošle godine napisala je monografiju „Zajedno u vjeri“ posvećenu 50. obljetnici hrvatskih katoličkih zajednica Göppingen-Geislingen. Tekstove objavljuje i u esperantskim glasilima te je urednica glasila „Kroata Esperantisto“. Tajnica je Hrvatskoga društva katoličkih novinara i Hrvatskoga esperantskog saveza, a već dva mjeseca na čelu je i Međunarodne udruge katoličkih esperantista, laičke udruge priznate od Papinskog vijeća za laike. Dobitnica je nagrade „Posvećeni život(HKVRPP, 2010.) za najbolja novinarska dostignuća koja na vjerodostojan način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba i zajednica.

Priznanje za dugogodišnje novinarsko i uredničko djelovanje i promicanje Radosne vijesti putem radija dodijeljeno je Jasenki Pajalić. Od 1980. do nedavnog umirovljena zaposlena je na Hrvatskom radiju u Obrazovnom i dječjem programu. Godinama je bila urednica Programa za djecu, pripremala je i uređivala mnoge emisije. Prve ‘vjerske minute’ na Radiju Zagreb započela je u suradnji s don Lukom Depolom u zabavnoj i humorističnoj emisiji za djecu „Lukava lisica“ urednika Mladena Kušeca godine 1988. Od 1991. kao dio Ratne radio-škole pokrenula je emisiju „Mali radio vjeronauk“. Riječ je o vjerskoj emisiji za djecu i mladež, jednoj od prvih takve vrste u Hrvatskoj. Do kolovoza 1998. emisija je imala stalnog vjeroučitelja, bio je to don Luka Depolo, urednik dječjega mjesečnog lista MAK – Mali koncil. Emisiju „Mali radio vjeronauk“ Jasenka Pajalić bez prekida je uređivala i vodila ukupno 26 godina. Kako bi u ratno i poratno vrijeme djecu razveselili darovima, s don Lukom Depolom 1992. pokrenula je kvizove: Božićni i Uskrsni radio-kviz koji je uređivala i vodila 25 godina.

Nagrada za mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem za afirmativni pristup temama bitnima za život današnjega kršćanina, ali i čovjeka uopće dodijeljena je stranici „Bitno.net“.

Matea Vidulić, studentica prve godine diplomskog studija Komunikologija – Interkulturalna komunikacija i novinarstvo, na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dobitnica je priznanja za mlade novinare. Priznanje joj je dodijeljeno za rad „Udovi smo jedni drugima” (Ef 4, 25). Od social network communities do ljudskih zajednica ili: Društveni pustinjaci na Danima komunikacija“.

Priznanje je dodijeljeno i projektu „E-duhovne vježbe“ pazinskoga franjevačkog bratstva za inovativni pristup i sveudiljno uspješno korištenje novih medijskih tehnologija u evangelizaciji.

Dodijeljeno je i više priznanja o obljetnicama glasila. Za 40 godina izlaženja priznanje je dobio godišnjak „Žumberački krijes“. List „Apostol Bezgrešne“ dobitnik je priznanja za 25 godina objavljivanja. Za 20 godina emitiranja priznanje je dodijeljeno radijskoj postaji Radio Marija Bistrica, a za 15 godina tjednoj radio-emisiji „Bosna Srebrena“ Svjetla riječi. Za deset godina izlaženja priznanja su dobili glasilo Vicepostulature sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića “Otac Gerard“, te glasilo postulature službenice Božje Marice Stanković „Poruka vedrine“.

Nagrade i priznanja dobitnicima je uručio dosadašnji predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić i predsjednica HDKN-a dr. Suzana Peran.

Ovogodišnja dodjela priznanja održana je u okviru proslave Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikaciju koju su organizirali Odjel za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Odbor Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija i HDKN.