Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Jean-Paul Vesco novi nadbiskup Alžira

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je mons. Jean-Paula Vescoa na čelo metropolitanske nadbiskupije glavnog grada Alžira, objavio je 27. prosinca Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Vesco, francuski dominikanac, dosad je devet godina bio biskup Orana. Rođen u Lyonu 1962. godine, Jean-Paul Vesco pridružio se dominikanskom redu 1995. nakon studija prava i bavljenja odvjetništvom. Za svećenika je zaređen 2001. Njegov prvi kontakt s Alžirom dogodio se godinu dana kasnije kada se preselio u dominikanski samostan Tlemcen, u biskupiji Oran. U toj je biskupiji postao generalni vikar 2005., a potom i rizničar 2007. godine.jean-paul

U Francusku se vratio krajem 2010. nakon što je izabran za provincijalnog priora francuskih dominikanaca. Tu je službu obnašao nekoliko mjeseci, a potom ga je Benedikt XVI. imenovao za biskupa alžirske biskupije Oran, 1. prosinca 2012.

Biskup Vesco je 8. prosinca 2018. u svojoj biskupiji dočekao dan beatifikacije 19 alžirskih mučenika, među kojima Pierra Claverija, bivšeg biskupa Orana, te redovnika iz Tibhirine.

Sudjelovao je i na Sinodi o obitelji 2015. u Vatikanu, posebno se zalažući za otvaranje Crkve prema razvedenim i ponovno vjenčanim osobama. Potom je – nakon dviju Sinoda o obitelji (2014. i 2015.) tijekom kojih su i mnogi drugi sudionici pozvali na promjenu pastoralnog pristupa tim osobama – papa Franjo napisao pobudnicu Amoris Laetitia (2016.) kojom je, uz potrebno razlučivanje, otvorena mogućnost pristupa sakramentima euharistije i pomirenja za razvedene i ponovno vjenčane osobe.

https://youtu.be/8pAY8cWNUR4 (Jean-Paul Vesco, Rim, Sinoda o obitelji 2015. godine)

Na čelu nadbiskupije Alžir nasljedio je Paula Desfargesa, SJ, koji u 77. godini života odlazi u mirovinu. Biskupa Desfargesa imenovao je u prosincu 2016. također papa Franjo, nakon što je bio biskup biskupije Konstantina i Hipona, što znači da je bio daleki nasljednik svetog Augustina, prenio je Vatican News.