Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Jure Bogdan predslavio misu za poginule hrvatske branitelje

Josipdol (IKA)

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan predslavio je u četvrtak 22. srpnja u Josipdolu, u župnoj crkvi sv. Josipa, misu za poginule hrvatske branitelje.

Bio je to završni događaj cjelodnevne proslave Dana hrvatskih branitelja ogulinskog kraja.  Suslavili su  župnik Josipdola i ogulinski dekan dr. Željko Blagus i sužupnik na Udbini pop Ante Luketić. Misi su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, načelnik općine Josipdol Drago Rudančić i predstavnici braniteljskih udruga.

S ponosom se sjećamo junačke obrane ogulinskog kraja u Domovinskom ratu

“Događaj iz naše bliske povijesti okupio nas je danas u Josipdol za molitvu za poginule hrvatske branitelje. Danas 22. srpnja na blagdan sv. Marije Magdalene, koja je prva vjesnica Isusova uskrsnuća, s ponosom se sjećamo junačke obrane tadašnjeg područja općine Ogulin i cijelog ovog kraja od srbijanskih postrojbi koje su naumile porobiti, pobiti, raseliti i pokoriti hrvatske krajeve i zemlje. Cilj napada neprijateljskih snaga je bio izbiti na cestu Karlovac-Josipdol-Split čime bi se presjekla jedina vitalna komunikacija koja spaja hrvatski sjever i jug. Odvažnošću i hrabrošću vas hrvatskih branitelja iako slabije naoružanih, neprijateljski napad je uspješno odbijen te je vojno-taktički spašen ogulinski kraj i južni dio Hrvatske”.

“Zajedničkom odlukom svih braniteljskih udruga taj je datum izabran za Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja na koji se s poštovanjem sjećamo Ivice Cindrića poginuo na današnji dan pred 30 godina, kao što se s ponosom sjećamo i 24 poginula hrvatska branitelja sa spomenika kojeg smo netom blagoslovili”, istaknuo je na početku biskup Bogdan te u nastavku pojasnio političku pozadinu tadašnje situacije u bivšoj državi.

Stojimo pred našom poviješću radi naše budućnosti

“U živom nam je sjećanju plan i program velikosrpske politike nagovještene Memorandumom SANU strukturiran u ondašnjoj režimskoj beogradskoj političkoj i vojnoj vlasti koja je naumila podrediti sve sebi i svojim velikosrpskim interesima. Ekstremni srpski nacionalizam u vremenu urušavanja totalitarnog komunističkog sustava u cijeloj istočnoj Europi želio je poništiti sve demokratske odluke i politički izbor hrvatskog i drugih naroda koji se nisu uklapali u velikosrpske projekte. I danas nemojmo zaboraviti, te ideje nisu mrtve, žive i preformulirane su i množe se oko okupljanja zemalja „srpskog sveta“ u jednu državu. Hrvatski narod se obranio snagom jedinstva i zajedništva, ujedinila je dijaspora i domovina”.

“Kako je lijepo da sve braniteljske udruge zajednički djeluju i surađuju. Samo sloga u ljubavi i poštovanju izgrađuje, nesloga vodi mržnji, truje međuljudske odnose i razgrađuje sve dobro i pozitivno. Stojimo u vjeri pred tajnom zla koje uvijek iznova pokušava na ovim našim prostorima progovarati mržnjom i nasiljem, nažalost, ne bez uspjeha. Stojimo pred poviješću, svjesni stvarnosti u kojoj živimo ne da bismo mrzili ili se osvećivali za počinjena zla, stojimo pred našom poviješću radi naše budućnosti”.

Biskup Bogdan zatim je progovorio o Mariji Magdaleni koja je iz zla izašla uz Božju pomoć u čemu je prepoznala snagu. To je tajna njezina uspjeha da je iz dubokog moralnog blata uzdigla u visoke sfere čestitosti i svetosti.