Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Košić gostovao u emisiji „Susret u dijalogu“

Zagreb (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić gostovao je 17. lipnja u emisiji Hrvatskoga radija „Susret u dijalogu“ te govorio o Sinodi Sisačke biskupije i važnosti ujednačavanju pastoralnih praksi.

Uz biskupa Košića, gostovali su tajnik Sinode Sisačke biskupije dr. sc. vlč. Ivan Petrović i članica Tajništva Sinode Branka Martinović.

90 članova, od kojih je više od polovice vjernika laika, posvetilo se bitnim temama za život Sisačke biskupije. Kako je objasnio u emisiji mons. Košić, s nekim se temama treba baviti opća sinoda u Rimu, a u biskupiji se trebaju više posvetiti onim temama koje su važne za crkveni život u toj biskupiji; kako ga bolje organizirati i kako neke pastoralne prakse ujednačiti. Objasnio je nadalje da neke teme o kojima se govori u kontekstu opće sinode nisu jednako aktualne i u životu Sisačke biskupije, navodeći kako je primjerice, kod njih aktualno pitanje veće posvećenosti pastoralu sakramenata.

Velika zainteresiranost postoji i za ulogu biskupijskog odnosno župnog caritasa, rekao je dr. sc. vlč. Ivan Petrović, što je bilo vidljivo u pripremnom razdoblju za opću sinodu. Župe Sisačke biskupije već su bile uključene u II. sinodu Zagrebačke nadbiskupije te su vjernici uglavnom znali što se od njih tijekom sinode očekuje, dodao je. U pripremnoj fazi u Tajništvo Sinode stiglo je oko dvije stotine prijedloga. „Najzastupljenije su bile teme, recimo, vezane za liturgiju, zatim obitelj, caritas, i imamo još neke teme vezane uz župu – život župe, kako vjernici u župi djeluju – bilo je dosta pitanja vezano uz kumstvo, znači kako pristupiti sakramentima, zatim isto o sakramentu krštenja, o pastoralu onih koji su civilno rastavljeni pa su ušli u novi civilni brak…različite, zaista, teme“.

Obitelj i mladi još je jedna značajna tema Sinode te je Branka Martinović istaknula važnost poučavanja nauka Katoličke Crkve, počevši od moralnog pa sve do socijalnog nauka.