Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Košić predvodio proslavu svetkovine Našašća Svetoga Križa u Zrinu

Zrin (IKA)

Misom koju je u spomen-crkvi predslavio sisački biskup Vlado Košić Župa Našašća Svetog Križa u Zrinu proslavila je u ponedjeljak 3. svibnja svetkovinu svog zaštitnika.

Propovijedao je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić. Podsjetio je da se blagdan Našašća Svetog Križa, slavio najprije u Jeruzalemu i Carigradu. Relikviju Svetoga Križa je u rujnu 320. godine u Jeruzalemu pronašla sveta Jelena, majka cara Konstantina. Rekao je i da je taj blagdan uveden je za cijelu Crkvu nakon što je istočnorimski car Heraklije u 7. stoljeću oslobodio relikviju Svetoga Križa iz ruku Perzijanaca koji su opljačkali Jeruzalem i odnijeli ju sa sobom.

Propovjednik je spomenuo da je taj car, kada je vodio rat za oslobađanje relikvije Svetoga Križa, pozvao Hrvate da mu brane zapadne granice kraljevstva od provala Avara. „Bog je već tada pozvao Hrvate, iako su bili pogani, da se bore za krst časni. Cijela je povijest Hrvatskog naroda u znaku križa.“

Po njegovim riječima križ je najveća napuštenost koju može čovjek doživjeti. „Učitelj nam je umro na križu koji je nosio ne svoj nego naš križ a ljubav prema ljudima bila je pokretačka snaga koja ga je odvela na križ. Stoga svaki koji želi biti njegov učenik mora na sebe uzeti svoji križ i slijediti Gospodina“, zaključio je mons. Cvitkušić.

Osim generalnog vikara, misu su s biskupom Vladom suslavili domaći župnik Stjepan Filipec i župnik iz Osekova Dražen Lauc, a služio je đakon Damir Kunić. Slavlju su prisustvovali potomci Zrinjnana i prijatelji Zrina pristigli s raznih strana Hrvatske.