Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Pecić blagoslovio spomenik prvom hrvatskom osvajaču olimpijske medalje

Slunj (IKA)

U Slunju je u subotu 26. veljače održana svečanost otkrivanja spomenika osvajaču prve hrvatske olimpijske medalje 1900. godine u Parizu u sklopu Austro-Ugarske Milanu Neraliću.

Spomenik je otkriven u središtu Slunja na dan rođenja toga svestranog sportaša, prvenstveno mačevalac, rođenog 1878.  nedaleko župne crkve u kući na kojoj postoji spomen-ploča.

Spomenik je  prilikom otkrivanja blagoslovio župnik Slunja i dekan slunjski mons. Mile Pecić, istaknuvši: „Kao što Boga slavimo molitvom, pjevanjem ili umjetnošću, slavimo ga i sportskim rezultatima. Na pitanje našoj olimpijskoj pobjednici u taekwondou u Tokiju Matei Jelić što će učiniti nakon osvajanja olimpijskog zlata, odgovorila je da će ponajprije zahvaliti Bogu na darovima koje je primila. Talenti koje imamo i razvijamo ih dobili smo na dar, pa je zahvala Bogu posve normalna reakcija”.

HOO je 2019. osnovao nagradu Milan Neralić za doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Hrvatski olimpijski odbor  i Grad Slunj dogovorili su podizanje spomenika u Slunju na Trgu Zrinskih Frankopana na kojem se rodio Milan Neralić.

Otkrivanje spomenika je održano uz prisutnost predstavnika sportskih udruga Županije i Grada Slunja, gradonačelnice Mirjane Puškarić, glavnog tajnika HOO Siniše Krajača, sportaša, autora spomenika, studenta Likovne akademije Matije Gajić Puškarić, pjevačkog zbora “Lovor” i mnogih građana među kojima predstavnice obitelji Zrinke Neralić Vukelić. Slavlje su uveličale slunjske mažoretkinje i povijesna slunjska garda u odorama.