Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Peña Parra zaključio proslavu 100. obljetnice krunidbe Gospe od Altagracije

Santo Domingo (IKA)

Zamjenik za opće poslove Državnog tajništva nadbiskup Edgar Peña Parra predvodio je 15. kolovoza završnu misu Altagracijanske jubilarne godine u Santo Domingu te prenio pozdrav pape Franje, koji je poželio odati počast Djevici Mariji zlatnom ružom, prenosi Vatican News.

Misom koju je kod olimpijskoga stadiona u glavnome gradu Dominikanske Republike predvodio nadbiskup Peña Parra, zaključena je proslava 100. obljetnice kanonske krunidbe slike Gospe od Altagracije, zaštitnice te srednjoameričke zemlje.

Nadbiskup se prije euharistijskoga slavlja, u jutarnjim satima, susreo s civilnim i vjerskim vlastima u Puerta del Conde, gdje je prije točno stotinu godina održana kanonska krunidba slike Gospe od Altagracije. Pred nogama Djevice postavio je jednu zlatnu ružu, što je bila želja pape Franje koji se na taj način htio duhovno pridružiti brojnim hodočasnicima koji dolaze častiti Gospu od Altagracije.

Prinos zlatne ruže stari je poklon Kraljici neba koji pape daju iznimno slikama od velike pobožnosti među vjernicima, u posebnim trenucima, kao što je ta stota obljetnica kanonske krunidbe, objasnio je mons. Peña Parra. Zlatna ruža simbolizira cvijet koji ne vene, i to je cvijet koji predstavlja sav dominikanski narod koji dolazi častiti Gospe Altagracije, povjeravajući svoj život, svoje želje i potrebe i tražeći njen zagovor pred Gospodinom. Svaki put kada vidite ovu ružu, pored Svete Djevice, sjetite se i Svetog Oca i molite za njega i za opću Crkvu koja je naša majka, zaključio je nadbiskup.

Obraćajući se vlastima, monsinjor Peña Parra je kazao kako je krunidba Gospine slike priznanje od vjernika, kao i od svih muškaraca i žena dobre volje, priznanje važnosti koju je zazivanje Gospe od Altagracije imalo u povijesti nacije, a koja je osnažila poštovanje temeljnih vrijednosti, njegujući i jačajući bratske odnose, koji su mirni i puni poštovanja prema tuđim pravima, pažljivi prema potrebama najslabijih.

Nadbiskup je podsjetio kako ga je Papa imenovao svojim posebnim izaslanikom kako bi izrazio svoju naklonost i blizinu svim stanovnicima Dominikanske Republike. Podsjećajući na prošlost zemlje, ponovio je ono što je Papa napisao u apostolskoj pobudnici Querida Amazonia o kolonizaciji koja ne prestaje, nego se na mnogim mjestima preobražava, maskira i skriva. Mons. Peña Parra precizirao je da je riječ o ideološkim kolonizacijama koje se danas suprotstavljaju stvarnosti postojanja i guše prirodnu privrženost vrijednostima naroda, pokušavajući iskorijeniti njihove tradicije, povijest i vjerske veze i koje također teško pogađaju narode Latinske Amerike.

Moramo biti na oprezu jer ta ideološka kolonizacija nastoji uništiti svetu vrijednost ljudskog života, od njegovog početka do prirodnog svršetka, istaknuo je nadbiskup. Ona ustraje u nastojanjima da se razgradi važnost obitelji kao temeljna stanica društva, potrebna za zdrav rast naroda. Nadalje, nastavio je mons. Peña Parra, ona također pokušava ukrasti budućnost od mlađih generacija, predlažući neizvjestan put, koji nema alternative osim nesigurnosti privremenog.

Odatle i nadbiskupov poziv na molbu za zagovor Gospe od Altagracije kako bi Dominikanska Republika i sve zemlje kontinenta dobile milost da se zauzmu za život, a ne za smrt, ojačali i zaštitili obitelj te radili na pružanju mladima budućnost punoj nade.

U homiliji na završnoj misi Altagracijske jubilarne godine, nadbiskup je istaknuo da Gospa od Altagracije svojom budnom prisutnošću i ljubavlju neprestano prati dominikanski narod od 1514. godine, čineći da neizmjerno bogatstvo kršćanskog života klija u srcima, svjetlom i milošću svoga božanskog Sina Isusa. Zamjenik za opće poslove je svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjernicima te prisutnim civilnim i vojnim vlastima prenio srdačan zagrljaj, pozdrave i blagoslov pape Franje, a zatim skrenuo pozornost na prizor prikazan na slici Gospe od Altagracije, koja nas poziva da se klanjamo Djetetu Isusu u poniznosti jaslica gdje ga s ljubavlju čuvaju Majka Marija i sveti Josip.

Za mons. Peña Parru, ta slika poučava nas da damo prednost vrijednosti života i obitelji, te je također obrana i apel u korist života i dostojanstva ljudi, bez obzira na njihovu rasu i stanje; budući da smo svi djeca istoga Boga Oca i djeca Djevice Marije i Majke; kao i braća u Isusu Kristu.

Podsjećajući da je život prvo građansko pravo koje se spominje u Ustavu Dominikanske Republike te da ga njegov Članak 37 smatra nepovredivim od začeća do smrti, nadbiskup je dodao kako je slika isto tako obrana vrijednosti obitelji kao institucije i obiteljskih veza koje su bile i jesu na teškim kušnjama, omalovažavane i marginalizirane, ali koje su, ujedno, i dalje najčvršće uporište, najčvršći oslonac cijele ljudske zajednice i društva. Ujedno je to simbol obitelji kao kućne Crkve, u kojoj se uče prve pouke vjere.

Citirajući Dokument iz Santo Dominga koji kaže da je poslanje obitelji biti kućna Crkva koja prihvaća, živi, ​​slavi i naviješta Riječ Božju, nadbiskup je također potaknuo na podršku i obranu obitelji od svega što ugrožava njenu ljepotu.

Mons. Peña Parra se potom osvrnuo na mlade, koje je podsjetio da samo u Kristu mogu pronaći odgovore na sve brige i želje. Kršćanska nas vjera uči da vrijedi raditi za pravednije društvo da vrijedi braniti nevine, potlačene i siromašne; da je vrijedno žrtvovati se za pobjedu civilizacije ljubavi. Otuda poticaj da se ne daju zavesti modernim kolonijalizmom – hedonizmom, ideologijama, drogama, nasiljem – i da budu odgovorni i aktivni u društvenim, gospodarskim, kulturnim, političkim i crkvenim strukturama zemlje, kako bi pomogli u postizanju sve ljudskijeg i sve više kršćanskog razvoja.

Slika Gospe od Altagracije, savršena slika dominikanskih žena i muškaraca, koji kao dobre majke i dobri očevi s ljubavlju, odlučnošću i hrabrom vjerom prihvaćaju izazove odgovornog majčinstva i očinstva, nudi još jednu poruku, primijetio je nadbiskup. Odnosno, da nije moralno ni zakonito maltretirati ljudsko biće. Poruka je to koja je uvijek aktualna i bez roka trajanja, vrijedi za sva mjesta i za muškarce i žene svih vremena.

Na kraju je mons. Peña Parra kazao kako je Papin poticaj vjernicima Dominikanske Republike da bliže prionu uz Krista, zapaljeni Marijinom majčinskom ljubavlju te da nastave rasti u vjernosti služenju tom otajstvu. Molio je Djevicu da osobito zagovara za mlade i starije, siromašne i one koji trpe te da zaštiti nerođene i sve obitelji i da svaki čovjek doživi utjehu njezine nježnosti i njezine majčinske ljubavi.