Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Pezzuto predvodio proslavu naslovnog blagdana samostana i Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije na blagdan Nevine dječice, u ponedjeljak 28. prosinca, proslavile su naslovni blagdan samostana i Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu, izvijestila je Nedjelja.

Svečanu euharistiju u samostanskoj kapelici predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Na početku slavlja nuncij Pezzuto najprije je pozdravio djecu iz doma, te je ustvrdio da je to ponajprije njihov blagdan. Potom je pozdravio sve sestre na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten. Čestitao je svima Božić, te je podsjetio da kada se kaže sretan Božić, ustvari se želi da se Isus ponovno rodi u nama.

Nakon liturgijskih čitanja uslijedila je homilija u kojoj je nuncij Pezzuto progovorio o svjedočanstvu djece „koja nisu bila svjesna onoga što ih čeka, a dali su svjedočanstvo životom“. Podsjetio je da je svjedočanstvo dano životom dar milosti, „jer sve što se događa u našem kršćanskom životu jeste plod milosti“. Stoga je ustvrdio: „Biti svjedok, to je poziv!“

Nuncij Pezzuto ukazao je na važnost Božje inicijative „koju treba prepoznati, razumjeti i prihvatiti“. Potaknuo je sve na osluškivanje inicijative Duha „koji nas uvijek potiče na dobro“. Ukazao je na važnost prepoznavanja trenutka toga poticaja, „jer ukoliko ne odgovorimo na taj trenutak milosti, mi ustvari gubimo taj trenutak milosti“.

U drugom dijelu propovijedi, nuncij je progovorio o dvije vrste svjedočanstva. Prvo je unutarnje svjedočanstvo koje imamo pred samima sobom i pred svojom savješću, a drugo je vanjsko svjedočanstvo koje ide od malih stvari, pa do zahtjevnijih kao što je mučeništvo. Ustvrdio je da nema kršćanstva bez svjedočanstva, te je dodao da smo pozvani svjedočiti u svijetu i unutar svojih zajednica. Homiliju je zaključio poticajem na molitvu Gospodinu da vjernike učini boljim svjedocima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sestara Služavki Maloga Isusa pod vodstvom maestra Katedralnoga mješovitog zbora Josip Stadler vlč. Marka Stanušića

Nakon mise uslijedilo je slavlje kod obiteljskog stola, na početku kojega je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten pozdravila nuncija Pezzuta i zahvalila mu za poticajne misli i prisutnost među sestrama, objavila je Nedjelja.