Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključen 32. Mladifest u Međugorju

Međugorje (IKA)

Petoga dana 32. međunarodnoga molitvenog susreta mladih u Međugorju, 5. kolovoza, središnje večernje misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, objavio je mrežni portal Radiopostaje Mir Međugorje.

”Došli smo i ove godine do završnog trenutka Festivala. Ovo je vrlo značajan trenutak,  jer ćemo zajedno s euharistijom, u kojoj ste sudjelovali svih ovih dana, na kraju proživjeti i uobičajeni događaj poslanja.

I zaista,  intimna radost izravnog susreta s Isusom, koju ste zasigurno živjeli od nedjelje navečer do danas, nužno vas tjera da je uzviknete svijetu, kako bi cijeli svijet sudjelovao u vašoj radosti i vašoj nadi”, kazao je nuncij u homiliji i poručio kako na kraju Festivala mladi mogu reći: ‘Susreo sam Isusa i sada ne mogu, a da Ga ne navijestim svijetu’.

Večernja misa na vanjskom oltaru crkve Sv. Jakova u Međugorju počela je prinosom platna na kojem su sudionici Mladifesta proteklih dana upisivali svoje molitve, zagovore, zahvale, duhovne misli… a na oltar su ga prinijeli mladi iz župe Međugorje. ”Ovo platno dugo je sto metara i potpuno je ispunjeno vašim molitvama”, govorio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, dok je platno donošeno na oltar.

Nakon prinosa platna s molitvama mons. Pezzuto kazao je kako je ”svečani završetak Festivala mladih providonosno vezan za sjećanje na jedan izvanredni marijanski događaj koji se, prema predaji, dogodio u Rimu 5. kolovoza 358. godine.

”Dogodilo se da je Djevica Marija, ukazavši se u snu papi Liberiju, zatražila sagraditi jednu crkvu u Rimu u Njezinu čast, na mjestu gdje je toga 5. kolovoza pao snijeg. Taj snijeg je zbilja pao, u jeku ljeta, na brežuljku  Esquilino u Rimu, gdje je izgrađena bazilika Santa Maria Maggiore, u poslušnosti prema snu pape Liberija”, kazao je nadbiskup Pezzuto, koji se osvrnuo i na ovogodišnju poruku pape Franje sudionicima Mladifesta.

”I papa Franjo, u dugoj i lijepoj ovogodišnjoj Poruci mladima u Međugorju, definira Festival upravo kao ‘tjedan molitve i susreta s Isusom’. Stoga, kao pastir Crkve i kao predstavnik Pape u zemlji u kojoj je providnost željela očitovati posebnu prisutnost nadnaravnog, osjećam dužnost potaknuti vas, posebno vas mlade, na zanos i predanost naviještanja Krista svijetu, ponajprije u vašim kršćanskim zajednicama kojima pripadate”, poručio je nadbiskup Pezzuto te još jednom, pozivajući se na Papinu poruku, zatražio mlade da svoj pogled usmjere prema Mariji, a potom zaključio: ”Cijela Crkva, zajedno sa svim ovdje nazočnim pastirima, sve vas povjerava majčinskom zagovoru Djevice Marije. I svi mi, pobožno se stavljamo pod zaštitu Njezinoga plašta, snažno je moleći da prihvati našu molitvu i dođe u pomoć svim našim potrebama.”

Uz nadbiskupa Pezzuta koncelebrirali su biskupi Guido Gallese i Wieslaw Lechowicz, provincijal fra Miljenko Šteko i još 319 svećenika.

I taj je dan počeo jutarnjom molitvom dok je bio veliki pljusak koji mlade nije otjerao s prostora ispred vanjskog oltara, nego su glasno molili, pažljivo slušali katehezu, svjedočanstva…

”Kad se vratite kućama i kada vas budu pitali: ‘Koje ste dobro naučili? Što su vam rekli u Međugorju?’ Vi recite: ‘Položili smo ispit!’ Recite da ste naučili tri stvari: da volite Euharistiju. To je i kardinal Sarah rekao ‘da ljubite Euharistiju’. Drugo, da volimo Mariju. Pa koji bi danas muškarac za svoju curu ovako kisnuo, a vi kisnete ovdje za Gospu. Znači, vi volite Mariju. To je drugi test koji ste položili. I treći test, jeste li molili krunicu? Vi ste onda naučili tri dobra koja trebate činiti cijeli život da budete sveti. Te tri stvari ponesite kući”, kazao je u svojoj katehezi fra Goran Azinović koji je pred mlade stavio uzore – svetog Ivana Pavla II. i sv. Maksimilijana Kolbea.

Svjedočanstvo je prije večernje mise imao i mons. Guido Gallese, biskup biskupije Alessandria u Italiji, koji je pričao o svom životnom putu i svećeničkom pozivu, ali i tome kako je u Međugorje prvi put došao s roditeljima kao dvadesetogodišnjak 1982. godine. Nakon večernje mise bilo je klanjanje Isusu u Presvetom a na kraju klanjanja svećenici su sišli među mlade i ispruženih ruku molili nad njima.

Na samom kraju večeri bilo je poslanje. Predstavnici iz država koje su sudjelovale na Mladifestu na dar su od nadbiskupa Pezzuta i fra Miljenka Šteke dobili krunicu. Na kraju programa razdragani mons. Pezzuto čak je i dirigirao velikim međunarodnim zborom i orkestrom koji je i ove godine svirao i pjevao sve dane Festivala mladih koji završava ujutro misom na Križevcu u pet sati.