Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Rajič na slavlju krizme u Hamiltonu

Hamilton (IKA)

Apostolski nuncij u Litvi, Latviji i Estoniji mons. Petar Antun Rajič je u subotu 24. veljače 2024. podijelio sakrament potvrde u Župi Svetoga Križa u kanadskom Hamiltonu.

Krizmu je primilo 19-ero kandidata koji su prošli župnu katehetsku pripravu koju je vodila Ivanka Marinović.

Nadbiskup Rajič se je u homiliji dotaknuo mnogih tema karakterističnih za kontekst i izazove u kojima se nalaze mladi vjernici na pragu „kršćanske punoljetnosti“, posebice danas kada se bivanje aktivnim vjernikom kršćaninom sve više stigmatizira.

Posebice je razložio sedam darova Duha Svetoga i način na koji ih se može aktivno uočiti i u svakodnevnom životu primjenjivati. Duboko značenje tih sedam darova je velika snaga u životnim bitkama i izazovima mladih ljudi.

Mons. Rajič krizmanicima je poručio da „Bog boravi u nama – srce čovjekovo, to je mjesto Božjega boravka, njegovo preferirano i povlašteno mjesto na kojemu on želi biti u nama. Ali, ne može biti u srcu koje je puno briga, grijeha, zlobe i nemira. Bog je onaj koji nas čisti od grijeha, koji nas oslobađa od ovisnosti i iz nas vadi srce kameno i daje nam, kaže sveti prorok Danijel, srce od mesa – ljudsko srce koje je kadro ljubiti i činiti dobro. Eto, to je Božje djelo, to je djelovanje Božjega Duha i zato on boravi u našim srcima.“

Pozvao je krizmanike i na dublje promišljanje njihovih duša u pokorničkom korizmenom vremenu.

Slavlje je održano u susjednoj Župi sv. Eugena koja je na čelu sa župnikom Kevinom Upendranom u kratkom roku i drage volje ustupila svoju župnu crkvu jer je noć prije crkva u Hamiltonu zadobila značajna elektroinstalacijska oštećenja zbog teškog kvara na lokalnoj električnoj mreži.