Budi dio naše mreže
Izbornik

Konstrukcijska obnova požeške katedrale

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 21. ožujka dipl. ing. građevine Jurja Pojatinu, direktora tvrtke Studio Arhing d. o. o. iz Zagreba i njegova suradnika Andriju Šokmana, koji sa stručnjacima Građevinskog fakulteta u Zagrebu rade na konstrukcijskom učvršćivanju zgrada nakon potresa u Zagrebu i na Banovini.

Nakon spomenutih potresa na osjetljivoj kasnoj baroknoj arhitekturi požeške katedrale pokazale su se određene pukotine koje traže stručno istraživanje njezina stanja i konstrukcijsko učvršćivanje. U dogovoru s Ministarstvom kulture i medija, spomenuti Studio izvest će potrebna istraživanja na katedrali, provesti monitoring, izraditi elaborat ocjene stanja njezine građevinske konstrukcije te projekt njezina popravka i pojačanja kojim bi se spriječila ugroženost kulturnog sakralnog objekta od mogućih potresa i drugih nepogoda.

Vrijednost spomenutih istražnih radova i projektne dokumentacije iznosi 227.000,00 eura, koje je osiguralo Ministarstvo kulture i medija, a jednim dijelom Požeška biskupija. U ime požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, kojem je statutarno povjerena briga za požešku katedralu, ugovor o radovima potpisao je prepošt Ivica Žuljević.

Spomenuti građevinski stručnjaci izvijestili su biskupa Škvorčevića o istražnim radnjama koje će tijekom 2023. izvesti na katedrali i onome što će sljedeće godine uz potporu Ministarstva kulture i medija poduzeti s obzirom na njezino konstrukcijsko ojačanje. Biskup Škvorčević zahvalio je Pojatini, što je u suradnji s prof. Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta u Zagrebu prihvatio u kratkom vremenu izraditi potrebnu dokumentaciju za provedbu projekta konstrukcijskog ojačanja požeške katedrale.