Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljska: poziv na ukidanje oslobađanja od obveze sudjelovanja na misi

Varšava (IKA)

Poljska biskupska konferencija objavila je 27. svibnja pismo svojega predsjednika Stanisława Gądeckog, u kojem je napisao preporuke biskupima s obzirom na olakšavanje mjera zaštite od koronavirusa.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki, nadbiskup Poznańa, uputio je pismo poljskim biskupima u kojem ih ohrabruje da ukinu oslobađanje vjernika od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi.

„Preporučujem zadržavanje oslobađanja od obveze za starije, za osobe sa simptomima zaraze i za osobe koje strahuju da se ne zaraze“, napisao je nadbiskup Gądecki. Dodao je kako ovaj poticaj upućuje u kontekstu ukidanja ograničenja broja okupljenih osoba u crkvama, što, de facto, omogućuje sudjelovanje u bogoslužju svim vjernicima. Istovremeno je podsjetio „na potrebu držanja međusobnog razmaka od 2 metra i obvezu zaštite usta i nosa“.

Također je napisao kako će se detalji za organiziranje hodočašća objaviti u bliskoj budućnosti.

Nadbiskup Gądecki je na kraju zahvalio Bogu na vodstvu u vrijeme pandemije i ohrabrio sve vjernike da pristupaju sakramentima, osobito pokori i euharistiji, objavila je Poljska biskupska konferencija.