Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Svalina o djelovanju Hrvatskoga katoličkog radija

Zagreb (IKA)

Ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) mons. Fabijan Svalina u razgovoru za Radio Mariju 17. svibnja osvrnuo se na 24 godine djelovanja Hrvatskoga katoličkog radija, na njegovu važnu ulogu u situacijama pandemije i potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu te govorio o budućnosti Hrvatske katoličke mreže.

Hrvatski katolički radio 17. svibnja slavi 24. obljetnicu, a prema riječima mons. Svaline, brojne osobe dale su veliki doprinos u njegovu strukturiranju, od tadašnjeg predsjednika Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija biskupa Marka Culeja, prvog ravnatelja HKR-a dr. fra Mirka Mataušića i njihovih nasljednika do brojnih drugih koji su nastojali dati doprinos osluškujući potrebe vremena i Crkve u pojedinom razdoblju kako bi se Radosna vijest pronijela u domove slušatelja kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

„Vjerujem da smo uspjeli na tome tragu izvršiti dio zadaće. Uvijek se može bolje i kvalitetnije i to je izazov pred kojim i mi stojimo, pokušavajući iz dana u dan dati nove sadržaje, nove oblike i formate, i ne zaustaviti se na postojećim formama nego pokušati doći do nekih koji nas možda manje slušaju i manje prepoznaju“, rekao je mons. Svalina.

U razgovoru je bilo riječi i o važnoj ulozi Informativne katoličke agencije prema čijem se sadržaju i informacijama ravnaju u ostalim katoličkim medijima.

Govoreći o specifičnostima katoličkih medija, mons. Svalina naveo je činjenicu da njih zanima isključivo istina. „Nas ne zanima koliko će biti ‘lajkova’ ili dijeljenja informacija, jer je to površni pristup određenim fenomenima. Važno nam je pristupiti sadržaju odgovorno i ozbiljno. To je naša misija i vizija za budućnost“, pojasnio je mons. Svalina.

Prema riječima mons. Svaline, uloga katoličkih medija je, uz evangelizacijsku, i odgojna. „Samo odgajajući pa i nas same koji djelujemo unutar sustava odgajamo i naše primatelje i formiramo ih u svjetlu kršćanskoga poslanja koje nam je Crkva ostavila i dala mandat da to i činimo“, pojasnio je mons. Svalina.

U aktualnim okolnostima pandemije koronavirusa i potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu, katolički mediji su, prema mišljenju mons. Svaline, odigrali važnu ulogu u pravovremenom i istinitom informiranju ljudi, ali i u donošenju ljudima poruka nade i ohrabrenja. U vrijeme lockdowna katolički mediji redovito su prenosili misna slavlja i donosili vjernicima Radosnu vijest u njihove domove.

Djelatnici HKR-a redovito su izvještavali iz potresom pogođene Banovine, razgovarali s osobama stradalima u potresu. Važna je bila uloga HKR-a u informiranju javnosti o akcijama Hrvatskoga Caritasa pokrenutim za pomoć stanovništvu stradalom u potresu. Stoga je mons. Svalina poručio da snaga medija nije njegova tehnika, nego ljudi, zaposlenici, oni koji nose težinu svoga dana. Zahvalio je ne samo djelatnicima HKR-a, IKA-e, HKM-a i drugih katoličkih medija nego i svim novinarima koji su izašli na teren u stradaloj Banovini i unatoč svim opasnostima željeli biti uz „maloga čovjeka“ pogođenog potresom, čuti njegove vapaje i muke, i buditi nadu da nije sve propalo.

Govoreći o budućnosti Hrvatske katoličke mreže, mons. Svalina izrazio je uvjerenje da će se uspjeti dovršiti televizijski studio koji će pratiti potrebe HKM-a, ali i stvarati sadržaje koji će zanimati i druge platforme. „Nama je od interesa ponuditi sadržaje različitog spektra tema i područja i mnogim lokalnim medijima, posebice televizijama koje su željne određenih sadržaja. Tu vidim prisutnost i Tiskovnih ureda na razini HBK i na hrvatskome govornom području. Želimo očitovati činjenicu da svi naši ljudi tamo gdje žive mogu imati svoj glas, mogućnost predstaviti sebe i svoje sadržaje, vjerničke i druge kulturne aktivnosti. Tu mislim na Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srbiju, Makedoniju i naše sunarodnjake diljem svijeta“, pojasnio je mons. Svalina.

„Vjerujem da će Hrvatska katolička mreža koja u sebi objedinjuje prvenstveno medije HBK biti mreža koja će biti dobra platforma za veliku suradnju sa svim drugim katoličkim medijima i platformama. Ako se ujedinimo možemo puno učiniti za dobrobit naših primatelja, ne samo u sadašnjem vremenu nego i ubuduće“, zaključio je ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina.

 

Ključne riječi:
HKM hkr mons. Fabijan Svalina