Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Tadiji Pranjiću dodijeljena plaketa Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“

Vinkovci (IKA)

O 30. obljetnici osnutka 3. gardijske brigade „Kune“, a na temelju članka 41. Statuta udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“, plaketom za osobni doprinos u radu Udruge nagrađen je župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima mons. Tadija Pranjić.

I ova plaketa, kao i mnoge druge, te zahvalnice, povelje, priznanja i odlikovanja, među kojima Red kneza Domagoja s ogrlicom za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata, mons. Pranjiću znači, kako kaže, radost, a istovremeno mu se vraća i tuga uz sva zbivanja koja je prošao u Domovinskom obrambenom ratu.

„Uvijek se sjetim riječi bivše hrvatske predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović na dodjeli Reda kneza Domagoja s ogrlicom: ‘Vi ste svećenik koji ste sahranili najviše poginulih vojnika i redarstvenika u Hrvatskoj.’ Da. Bio sam vezan sa svim postrojbama, od početka rata, od Borova Sela, i s njima sam proveo sve dane rata. Po noći sam obilazio rovove, posjećivao ih, hrabrio ih, u moralnom smislu, i davao im duhovnu potporu. To mi je radost. Rat je prošao, često se vraćaju sjećanja na te dane, koja su i lijepa, ali i tužna i teška. Ja sam to sve prošao, i smijem reći, da je to jedan trnovit, težak životni put jednoga katoličkoga svećenika. Ja nisam nosio oružje, nego sam samo bio njihova najveća potpora u tim danima, što su oni toliko puta prema meni pokazali. I danas, svi koji su bili vezani za rat, počevši od MUP-a, rekli su: ‘Što god vam treba, kad god Vam treba, nazovi te, mi smo Vam na usluzi, odvest ćemo Vas, dovesti. Vi ste to zaslužili. Vi ste bili s nama u sve dane teških ratnih zbivanja u Vinkovcima“, rekao je mons. Pranjić u zahvali za dodijeljenu mu plaketu Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG „Kune“ Vinkovci, čiji je predsjednik brigadir Damir Dujić.

Mons. Tadija Pranjić s plaketom za osobni doprinos u radu Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Foto: Snježana Kraljević

3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima, a ugašena 28. veljače 2003. godine. U brigadi je od 1991. do 2003. godine bilo oko 10 tisuća pripadnika. Broj poginulih je 391, nestalih 16, a ranjenih i ozlijeđenih više od 1080. Pripadnici 3 gardijske brigade sudjelovali su u operacijama: „Maslenica“ (1993.), „Bljesak“ (1995.), „Zid“ (1995.) i „Feniks“ (1995.). Područje djelovanja bilo je: Istočna Slavonija (Od Vukovara, Osijeka, Baranje, Nuštra do Okučana), Posavina, Zadarsko zaleđe, do Osijeka, Tvrđavice i Kopačkog rita na kraju Domovinskoga obrambenoga rata. 3. gardijska brigada „Kune“ odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskoga i Redom kneza Domagoja s ogrlicom.