Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić pozvao na poštivanje najnovijih epidemioloških mjera

Dubrovnik (IKA)

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić uputio je u utorak, 2. ožujka pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Dubrovačke biskupije s preporukama i uputama vezanim za poštivanje najnovijih važećih epidemioloških mjera, posebno onih propisanih za područja Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Župa Dubrovačka, Općine Dubrovačko primorje i Općine Ston.

Na početku pisma mons. Uzinić podsjeća na poruku pape Franje za ovogodišnju korizmu u kojoj Papa korizmeni hod promišlja kao vrijeme obnove vjere, nade i ljubavi. „U ovoj situaciji koju živimo i u kojoj smo se pomalo umorili u borbi s pandemijom koronavirusa“, piše mons. Uzinić, „doista smo potrebni ove obnove“. Vjera nas, kaže Papa, poziva da dopustimo Božjoj riječi da progovori našem srcu o Istini očitovanoj u Isusu Kristu i da se Bog nastani kod nas; nada nas poziva da ovo vrijeme gdje se sve čini krhkim i nesigurnim pokušamo promotriti kroz ‘strpljivost Boga, koji se nastavlja brinuti za svijet koji je stvorio’; ljubav nas poziva da onoga koga možda i ne poznajemo, a koji je u potrebi, bolesti i neimaštini, smatramo članom svoje obitelji, prijateljem i bratom. „Stoga u ovom kontekstu pandemije ‘živjeti korizmu ljubavi znači skrbiti za one koji pate, koji su napušteni ili su obuzeti tjeskobom zbog pandemije covida-19’“, tumači apostolski upravitelj.

Nadalje ističe kako je to potonje osobito potrebno ovih dana kada se na nekim područjima Dubrovačke biskupije bilježi značajni rast zaraženih koronavirusom. „Stoga, ostvariti u ovoj korizmi ljubav na djelu, koja proizlazi iz našega posta, molitve i milostinje, znači i učiniti sve kako bismo svojim ponašanjem, koliko je to moguće, sačuvali sve oko sebe od ove zaraze. Ovo odricanje učinjeno u ljubavi doista omogućuje duhovno i fizičko zdravlje naših bližnjih. Ako dijelimo i dajemo s ljubavlju, takva ljubav nas neće osiromašiti, nego će nam postati zaliha života i sreće s drugima i u ovim turobnim vremenima“, tumači mons. Uzinić.

Potičući sve da s ljubavlju prihvate ovu žrtvu „koju rado činimo za svoje bližnje“, mons. Uzinić poziva na maksimalno poštivanje svih važećih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite RH. Svećenike i vjernike koji žive na područjima Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Župa dubrovačke, Općine Dubrovačko primorje i Općine Ston potiče na osobit način da se drže najnovijih mjera propisanih za ta područja u trajanju do 14. ožujka 2021., koje stupaju na snagu danas, 2. ožujka 2021. „Tim mjerama propisano je ograničenje okupljanja do 15 osoba na javnim događajima i okupljanjima na jednom mjestu što vrijedi i za crkve i druge crkvene prostore. Uz to i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i crkvama; držanje fizičke distance od najmanje dva metra u crkvama; dezinficiranje ruku pri ulazu u crkve i sve drugo što može pomoći pri sprječavanju širenja ove zaraze“.

Pismo zaključuje riječima ohrabrenja: „U nadi da će nas ova ograničenja, iako teža i stroža za neka područja naše biskupije, za koji tjedan približiti normalnijem životu, po zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zaštitnika, osobito sv. Vlaha na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova!“