Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Zgrablić predvodio Službu Riječi na Gradskom groblju u Zadru

Zadar (IKA)

Službu Riječi s odrješenjem za pokojne u kapeli Gospe od sedam žalosti na središnjem Gradskom groblju u Zadru, na svetkovinu Svih svetih u utorak, 1. studenoga predvodio je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Potaknuvši na molitvu za pokojne i sjećanje na drage članove naših obitelji, „ljude koji su se s velikom ljubavlju žrtvovali za nas“, nadbiskup je rekao da su oni u naš život položili puno ljubavi. „Lijepo je da dođemo na groblje, upalimo svijeće, stavimo cvijet, no, to je ljudsko. Cvijet i svijeće neće doprijeti do naših pokojnika, to je znak naše zahvalnosti i poštovanja. Ako uz to Gospodinu ne uputimo našu molitvu, ništa bitno nismo učinili. Stoga, kada idete do grobova pokojnika, uputite molitve i zahvale tako da se njihova duša u vječnosti pridruži onome za čime svi čeznemo, vječnom životu i vječnoj slavi“ potaknuo je mons. Zgrablić, naglasivši: „Dok mislimo na naše pokojne u zajedništvu svih svetih, bitno je da se sjetimo da je mrtav samo čovjek u kojem Bog dovoljno ne živi“.

Koadjutor je rekao kako su sveti svi „koji su dopustilii i sve činili da Bog bude živ u njihovom životu. I prije nego su umrli, u svoje srce i u svoj grob pohranili su Boga.“

„Pokojni su ušli u puno zajedništvo s Bogom, u ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo, što u srce čovječje još nije ušlo“, rekao je mons. Zgrablić, potaknuvši „da se sjećamo svetih, jer oni su naši zagovornici.“

„Sveti posreduju za nas kod Boga, jer su u blizini Božjoj. Nisu otišli i napustili nas, nego su otišli s ovog svijeta da nas prate u punini života i u punoj stvarnosti. Tu su da nam budu putokaz u našem životu, da znamo kamo hodati i kamo usmjeriti naš život“, rekao je koadjutor Zgrablić, potaknuvši vjernike da puste Boga u svoj život kako bi dostigli puninu života.

„Božja ljubav i žrtva išla je jako daleko. Bog nas bezuvjetno ljubi, a ljubi i one koji su ga izdali i okrenuli mu leđa. To je svetost i put života. I mi smo pozvani na takav oblik svetosti – da Krista nosimo u našem srcu da bismo postigli ono što su sveti već postigli u punini u vječnosti. Jer, ako to izgubimo, onda smo već mrtvi, onda smo živi mrtvaci koji hodaju ovim svijetom. Onda je prolazno sve što ovdje činimo, nema smisla ni vječnosti, nema svoga temelja, jer nije utemeljeno u Bogu“, upozorio je mons. Zgrablić, rekavši da se do naših dragih pokojnih može doprijeti molitvom za njih.