Budi dio naše mreže
Izbornik

Mošćenice: Zaštićene korske klupe idu na obnovu

Mošćenice (IKA)

Prema Odluci o dodjeli financijskih sredstava za programe zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija od 24. veljače 2024., Župi sv. Andrije u Mošćenicama odobrena su sredstva za obnovu korskih klupa, prenosi Novi list.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je, nakon što je to odobreno na natječaju, odlučila uložiti 30 tisuća eura u obnovu drvenih korskih klupa izrezbarenih u radionici Mihovila Zierera na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. Prema riječima načelnika Općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja, prijavitelj na natječaj bila je župa Mošćenice uz podršku Općine.

Izniman rad

Detalje o očuvanju korskih klupa u Župnoj crkvi u Mošćenicama otkrila je Cilka Bošnjak, vanjska suradnica u župama Mošćenice i Brseč koja pomaže župniku Petru Belaniću.

Župna crkva sv. Andrije nalazi se na središnjem gradskom trgu, a njezin zvonik dominira mjestom. Zvonik je najstariji dio crkve, širok i masivan u donjem dijelu, što ukazuje na srednjovjekovno porijeklo.

Crkva je u sadašnjem obliku nastala postupno, tijekom stoljeća. Najprije je 1640. stara, srednjovjekovna, jednobrodna crkva bila povišena. Današnji, barokni izgled dobila je u vrijeme isusovaca, kada je od 1699. do 1704. produžen prezbiterij, a od 1785. do 1794. prezidane su bočne lađe. Unutrašnjost crkve opremljena je u stilu baroka.

Kulturno dobro

„U takvom interijeru nalaze se i korske klupe, postavljene na lijevu i desnu stranu od glavnog oltara. Radi se o cjelovito očuvana dva krila korskih klupa u svetištu župne crkve koja su izniman drvorezbarski rad, nastao u riječkoj radionici Mihovila Zierera od 1699. do 1704. godine.

Krila se sastoje od četiriju sjedala visokih naslona ukrašenih krunama, međusobno odijeljenih perforiranim drvenim pregradama te opremljenih klecalima.

Ukupna dužina klupa izvedenih u orahu i jelovini je 720 centimetara. Visina im je bez krune 290, a s krunom 370 centimetara. Bogatiji reljefi i skulpturalna oprema krase naslone većih dimenzija prvog sjedala u nizu svakog krila, ukazujući da su namijenjena crkvenim dostojanstvenicima. Ostala sjedišta klupa u krilu ukrašena su nešto jednostavnijim ornamentima.

Klupe su oštećene aktivnom crvotočinom, isušivanjem, manjim neadekvatnim popravcima dekorativnih elemenata i laka, te nedostaju manji drvorezbarski ukrasi i letvice.

Djelovanje Mihovila i Franje Zierera od iznimnog je autorskog i umjetničkog značaja u kontekstu domaćih drvorezbarskih radionica na tlu Istre i Hrvatskog primorja, gdje su u velikoj mjeri prisutni importi venecijanskih, ljubljanskih i austrijskih drvorezbara, ali i iznimni primjeri radionica franjevačkih i pavlinskih baroknih majstora. Kvaliteta i obim drvorezbarskog opusa od nacionalnog je značaja“, objasnila je Cilka Bošnjak.

Napomenula je da je detaljan i stručan opis korskih klupa djelomično preuzela iz rješenja Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Kako je naglasila, na osnovi cjelokupne dokumentacije, ovlaštena tijela Konzervatorskog odjela u Rijeci i Ministarstva kulture i medija donijela su rješenje kojim je utvrđeno da korske klupe u crkvi sv. Andrije u Mošćenicama, u vlasništvu Župe sv. Andrije apostola, imaju svojstvo kulturnoga dobra, te je isto upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

„Po okončanju ovog zahtjevnog procesa, ostvareni su preduvjeti da Župa može podnijeti zahtjev nadležnom Ministarstvu za sufinanciranje restauratorskih radnji korskih klupa putem objavljenog javnog natječaja za financiranje programa/projekata iz proračuna Republike Hrvatske.

Temeljem pribavljene ponude ovlaštene restauratorske tvrtke, kao i po ispunjenju svih obveznih elemenata koji su uneseni putem aplikacije ePRIJAVNICE na mrežnoj stranici Ministarstva kulture i medija, s rokom prijave do 3. studenoga 2023. godine, prijava je uspješno uključena u Program zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara u 2024. godini.“

Rezultati javnog poziva objavljeni su 21. veljače 2024. godine te je Župi sv. Andrije odobren iznos od 30 tisuća eura unutar Programa zaštite na pokretnim kulturnim dobrima u 2024. godini.

U projekt je bilo uključeno nekoliko osoba, uz podršku župnika Belanića i načelnika Staraja. Cilj takve suradnje je obnova sakralnih objekata na području Župe sv. Andrije – Mošćenice i Župe sv. Jurja – Brseč, koje teritorijalno pripadaju Općini Mošćenička Draga.

Dogovoren je strateški plan kojim je neophodno očuvati sakralnu baštinu, ne samo zbog identiteta kraja i kršćanskih korijena koji sežu do 15. stoljeća, a i dalje, nego je to obveza crkvene i društvene zajednice da se osigura ostavština budućim generacijama.

Za ovakve odluke koje su, možemo sa sigurnošću reći, od nacionalnog značaja a ne samo lokalnog, neophodno je osigurati značajna financijska sredstva te je s tom namjerom otvoren podračun Župe sv. Andrije na koji se mogu uplatiti donacije pravnih i fizičkih osoba po osnovi „obnova sakralne baštine“, naveli su iz dviju župa.

Odlična suradnja Općine i Župe

„Kontinuirano ulažemo sredstva u obnovu sakralne baštine. Suradnja s velečasnim Petrom Belanićem je odlična, te su i Župa Mošćenice i Župa Brseč ‚prodisale‘ njegovim dolaskom. Energija je pozitivna te ljudi na račun župe doniraju sredstva upravo za obnovu sakralnih objekata.

Imamo ih mnogo, moglo bi se reći 86 kapelica, dvije župne crkve i 25 do 30 manjih crkvica diljem općine. To je na neki način i kulturni turizam, neki vid atraktivne osnove naše destinacije.

Uz potporu Ministarstva kulture, te Ministarstva regionalnog razvoja, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Katedre Čakavskog sabora i Ekomuzeja, obnavljaju se naši sakralni objekti.

Sv. Sebastijan će tako u novom ruhu postati galerija slika, korske klupe u crkvi u Mošćenicama će se obnoviti, a u planu su i obnove kapelica na Kalvariji, te Sv. Antonu…

Suradnja župa Mošćenice i Brseč s Općinom je odlična i samo tako može rezultirati realizacijom ovih projekata“, rekao je načelnik Staraj za Novi list.

Sve odluke i rezultati o financiranju u 2024. godini dostupni su na stranici Ministarstva kulture i medija.