Budi dio naše mreže
Izbornik

Mrkopalj tri dana u znaku Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Mrkopalj (IKA)

U Mrkoplju se ove godine tri dana slavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Župa je u subotu 3. kolovoza organizirala akciju održavanja, košenja i čišćenja prostora povijesnog lokaliteta Fortica na kojemu su ostaci crkvice, prema najnovijim istraživanjima, moguće iz XI. stoljeća. Uz to što se uredila okolica crkvice na Fortici, pristupilo se „istraživanju” kamenih ostataka u njenomu podnožju. Na svjetlost dana izronili su ostaci zidova. Radi se o obrađenom kamenu povezanom najjednostavnijim zemljanim vezivom. U nedjelju 4. kolovoza bilo je polaganje vijenaca na groblju u Mrkoplju. Potom je u župnoj crkvi služena misa za sve poginule hrvatske branitelje. Na sportsko rekreacijskom centru Zagmajna održan je cjelodnevni program koji je organizirala Općina Mrkopalj i UDVDR RH – ogranak Mrkopalj.
Na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u ponedjeljak 5. kolovoza nakon okupljanja ispred župne crkve BDM Žalosne, uslijedio je hod prema Fortici i molitva krunice za Domovinu. Po dolasku na Forticu najprije je obavljen blagoslov prostora i samoniklog cvijeće mrkopaljskog kraja koje su okupljeni donijeli u rukama. Zatim je župnik Ante Zovko čitao popis žrtava župe Mrkopalj u i nakon Drugog svjetskog rata. Taj popis je 90-tih godina prikupio i sastavio tadašnji mrkopaljski župnik +vlč. Petar Bogut. Kod svakog pročitanog imena na zidove Fortice položeni su cvjetovi. Uslijedila je misa na otvorenom za duše svih pročitanih i vlč. Ivana Butorca, dugogodišnjega mrkopaljskog župnika koji je zajedno sa svojim narodom prošao, predratno, ratno i poslijeratno vrijeme.

Župnik Zovko istaknuo je potrebu da se ovaj narod osvijesti o svojoj živoj i otvorenoj rani koja ne može zacijeliti ako ne bude stavljena pred svemoć Božje ljubavi. Oni koji su se opredijelili za logiku zabrana, zaborava i prepuštanja svega prošlosti, otvaraju jedino perspektive utrnuća i nestanka i naroda i mjesta i kraja. Nemoguće je išta vrijedno graditi na zaboravu. Domovini je potrebna istina. Sve one politike koje istinu žele prikrivati rade protiv dobra ovoga naroda. A nijedna žrtva nije uzaludna ako se ne prepusti zaboravu. I na žrtvi mrkopaljskog kraja Gospodin nešto želi graditi. Buduću Hrvatsku. Svetu, rekao je župnik Zovko.