Budi dio naše mreže
Izbornik

Na blagdan Marije Majke Crkve i Marije Pomoćnice nadbiskup Hočevar proslavio obljetnicu biskupskog ređenja

Beograd (IKA)

Na blagdan Marije Majke Crkve i Marije Pomoćnice kršćana u ponedjeljak 24. svibnja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu svečanu koncelebriranu misu predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je ujedno proslavio 21. obljetnicu biskupskog ređenja upriličenog u crkvi Marije Pomoćnice na Rakovniku u Ljubljani.

Dekan za grad Beograd fra Ilija Alandžak uputio je čestitku nadbiskupu Hočevaru, pozvavši vjernike da mole za nadbiskupa da ga čuva zagovor Blažene Djevice Marije. Vjernica iz Župe sv. Ante je nadbiskupu uime cijele beogradske zajednice uručila buket cvijeća.

Nadbiskup je u propovijedi rekao da misu prikazuje za sve okupljene, za sve obitelji i redovničke i župne zajednice. „Molim se Bogu i vapim pred Bogorodicom da napredujemo i po kvaliteti i po kvantiteti, u zrelosti, mudrosti i milosti ‒ kako pred Bogom tako i pred ljudima, i da naši životi budu svjedočenje“, rekao je mons. Hočevar. U molitve je uključio i nekadašnjeg župnika u Beogradu o. Antu Lozuka, isusovca koji je upravo tog dana bio pokopan.

Mons. Hočevar je pozvao okupljene da zajedno pokušaju molitve uputiti službenici Božjoj Blaženoj Djevici Mariji, podsjećajući da su prilikom moljenja krunice prije mise molitve bile s konkretnim nakanama.

„Ima li naša nadbiskupija dovoljno obitelji i cijenimo li dovoljno obiteljski život? Na počecima ponovnog uspostavljanja Nadbiskupije nije bilo lako. U novim povijesnim okvirima dužnost je svakoga tko želi živjeti pravim životom da učini sve da bi se među nama promicao obiteljski život«, naglasio je nadbiskup.

Rekao je da će krenuti obnova kuće u dvorištu katedrale koja će služiti za okupljanja obitelji, mladih i djece, pa i župnih i ekonomskih pastoralnih vijeća.

Podsjetio je i na pet godina proteklih od Papine enciklike Amoris laetitia, u kojoj Papa mističnim riječima opisuje Ljubav: »Ljubav traži da smo u službi rađanja. Molimo se da naše obitelji budu u službi ljubavi i da prihvate svako dijete. Bogorodica sigurno čuje naš vapaj«, naglasio je nadbiskup Hočevar.

„Kako to da je Krist Gospodin 30 godina živio u svetoj sabranosti unutar svoje obitelji? Zar to nije i nama danas poziv? Mogu li mladi danas uživati takvu duhovsku atmosferu kao Isus Krist?“, potaknuo je na razmišljanje nadbiskup.

„Druga molitva koju upućujemo Djevici Mariji je da poput Marije i Josipa omogućimo djeci da napreduju i da dođu do Kristove zrelosti. Na Posljednjoj večeri Isusova molitva bila je prožeta tolikom ljubavlju i vapajem upućenim Ocu: ‘Oče, daj da svi budu jedno’. Dakle, nigdje ne možemo živjeti bez zajedništva i ljubavi. Papa svojim svjedočanstvom poručuje da bez jedinstva i zajedništva među kršćanima i među svim ljudima dobre volje svijet ne može napredovati u miru i solidarnosti“, pojasnio je mons. Hočevar.

„Kao treća žarka molitva koju danas stavljamo u Marijino naručje ‒ jeste pomoć za sve naše obitelji, župne i redovničke zajednice, za međusobnu solidarnost, zajedništvo i da svi budu jedna jedinstvena duša. Pomozi nam, Bogorodice, da Nadbiskupija bude motor promoviranja mira, zajedništva i povezivanja“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević je u svom obraćanju podsjetio da nadbiskup mons. Stanislav Hočevar dolazi iz zemlje u kojoj je tog dana nacionalni blagdan, naime najveće svetilište u Sloveniji Brezje posvećeno je upravo Mariji Pomoćnici kršćana. U Torinu odakle dolazi don Bosco ‒ osnivač salezijanaca kojima pripada i mons. Hočevar ‒ crkva je posvećena Mariji Pomoćnici. Zatim, biskupsko ređenje nadbiskup je primio na Rakovniku u Ljubljani, u crkvi također posvećenoj Mariji Pomoćnici. „Sve to nam mnogo toga govori… Da, preuzvišeni nadbiskup izabrao je upravo nju, Bogorodicu, i povjerio joj svoj život u služenju Majci Crkvi. I mi se utječemo pod zaštitu Bogorodice u našoj katedrali i zahvaljujemo za vašu pastirsku brigu, neumorni rad, ljubav i svjedočanstvo koje nam dajete“, zaključio je mons. Kovačević.

Pjevao je pod dirigentskom palicom Bratislava Prokića „Ekumenski muški zbor“, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.