Budi dio naše mreže
Izbornik

Na blagdan svete Lucije biskup Mrzljak slavio euharistiju za slijepe i slabovidne osobe

Varaždin (IKA)

Misno slavlje za slijepe i slabovidne osobe varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je na blagdan svete Lucije, u četvrtak 13. prosinca, u katedrali Uznesenja BDM.

Misu je biskup Mrzljak slavio u zajedništvu s povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardom Šardijem i tajnikom vlč. Markom Domiterom.
Govoreći u uvodu mise o sv. Luciji, djevici i mučenici iz prvih kršćanskih vremena, zaštitnici slijepih i slabovidnih osoba, biskup je rekao da kada govorimo o svjetlu, ono nije samo ono što vidimo očima, nego i svjetlo vjere. Svjetlo koje može zasjati u dubini duše svakoga čovjeka. U tom svjetlu promatramo sve što nam Bog objavljuje, sve tajne naše vjere, a u tom svjetlu možemo doživjeti onaj najvažniji susret s Isusom u euharistiji, pojasnio je biskup.
U propovijedi je mons. Mrzljak naglasio kako je „prava priprava za svetkovinu Božića slušanje Božje riječi, ali tako da ona prodre u naša srca“. Kao primjere osoba koje u tome mogu pomoći, biskup je spomenuo Isusovu majku Mariju, starozavjetnog proroka Izaiju te svetog Ivana Krstitelja.
Kada se pripremamo za slavlje Božića, važno je prepoznati Onoga koji i danas dolazi. A Isus dolazi na različite načine. Utjelovljuje se u ljudima, posebno onima koji su u raznim potrebama. Kao i u Isusovo vrijeme, tako i u ovo današnje, bit će onih koji će to prepoznati, ali bit će i onih koji će vidjeti da se nešto izvana događa, ali će usred briga i poslova zanemariti i neće prepoznati Isusov dolazak u naš svijet. Možda će prevelika buka i svjetlo izvana zatamniti pravo svjetlo koje treba otvoriti u dubini duše, svjetlo koje je svima dano da bismo promatrali veliko otajstvo koje je zasjalo u Betlehemu“ poručio je biskup.
Nakon  mise druženje je uz zajednički ručak nastavljeno u Svećeničkom domu.