Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Cecilijanskoj večeri predstavilo se sedam župnih zborova

Slatina (IKA)

U župnoj crkvi Sv. Josipa u Slatini u nedjelju 20. studenoga, u prigodi spomendana katoličke svetice i mučenice sv. Cecilije, zaštitnice liturgijske glazbe, glazbenika, pjevača, pjesnika i slijepih, održana je tradicionalna Cecilijanska večer.

Nakon zajedničke molitve sv. Ceciliji, mladi voditelji Nika Filković i Karlo Martinović iznijeli su nekoliko crtica iz života sv. Cecilije.

Na susretu zborova u Slatini prvo je nastupio Dječji župni zbor slatinske Župe sv. Josipa sa svojim voditeljicama Ljiljanom Ivanković i Marinom Martinović u izvedbi pjesama Da mi je biti sunce i Četiri adventske svijeće. Župni zbor iz sopjanske Župe sv. Marije Magdalene predstavio se skladbama Gospod Bog je Pastir moj i Sva si lijepa, o Marijo, uz orguljašku pratnju voditeljice Antonije Rastije. Crkveni zbor iz Vaške, također iz sopjanske Župe, nastupio je sa skladbama S plavih visina vlada Kraljica nebeska i Zovite, molite, Isus je s nama tu, a zbor iz Župe sv. Barbare u Sladojevcima pod vodstvom Beate Kralj izveo je skladbe Sv. Barbaro i Tebi pjevam. Zbor Župe bl. Ivana Merza u Slatini, najmlađe župe u Slatinskom dekanatu, pod vodstvom Ivane Novaković i za orguljama Jakova Vašičeka i Marija Novakovića nastupio je sa skladbama Zdravo, zvijezdo mora i Tu smo, Kriste. Predstavila su se potom dva zbora Župe sv. Josipa u Slatini. Prvo je Župni mješoviti zbor pod ravnanjem Eve Balković, uz orguljašku pratnju Kreše Sadaka, izveo skladbe Prigni se svako koljeno i K’o košuta, a zatim je zbor mladih „Julije Bürger“ pod ravnanjem Ane Marije Jokić i uz klavirsku pratnju voditeljice Andree Srednoselac izveo skladbe Kako da te ne volim i Hvalospjev ljubavi.

Uoči svakog nastupa voditelji su ukratko predstavili nebeske zaštitnike župa iz kojih dolaze zborovi, pa su tako iznijeli nekoliko pojedinosti o svetom Josipu, blaženom Ivanu Merzu, svetoj Mariji Magdaleni i svetoj Barbari.

Domaćin Cecilijanske večeri župnik preč. Dragan Hrgić zahvalio je svima nazočnima na pozornosti te članovima župnih zborova, njihovim voditeljima, orguljašima i župnicima, čiju su svesrdnu podršku imali tijekom priprema za nastup na Cecilijanskoj večeri, za sudjelovanje, ali i za svako misno slavlje u njihovim župnim zajednicama. Osim župnika Hrgića, svojom nazočnošću na koncertu podršku zborovima dali su i njihovi župnici preč. Nikola Jušić (Župa bl. Ivana Merza Slatina), vlč. Stjepan Škvorc (Župa sv. Marije Magdalene Sopje) i vlč. Darijo Šimić (Župa sv. Barbare u Sladojevcima), koji je i nastupio sa zborom svoje župe.

Ključne riječi:
slatina sv. Cecilija