Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Duhove u dubrovačkoj katedrali prvi put se molila Molitva za sinodu

Dubrovnik (IKA)

Pontifikalno misno slavlje na svetkovinu Duhova 9. lipnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Biskup je na misi podijelio sakrament potvrde ovogodišnjim kandidatima za krizmu iz katedralne župe i župe sv. Andrije - Pile. Pred kraj mise svi okupljeni u katedrali prvi put su izmolili Molitvu za sinodu koja se toga dana molila na misama diljem biskupije, a koja će se i ubuduće redovito moliti. Naime, Dubrovačka biskupija je na svetkovinu Duhova započela pripremno razdoblje biskupijske sinode.

U pripremnom dijelu (od 2019. do 2022.) nastojat će se kroz različite korake uključiti cijelu biskupijsku zajednicu u promišljanje određenih tema važnih za sadašnjost i budućnost biskupije, a sinodalna godina bit će otvorena 2. veljače 2022. godine. Vjernici su također mogli uzeti Pastirsko pismo “Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)“, kojim se najavljuje sinodalni hod.

U propovijedi je biskup Uzinić mladima uputio nekoliko poruka iz apostolske pobudnice pape Franje „Christus vivit“, nastale kao rezultat Sinode o mladima.

U evanđelju Isus kaže da će moliti Oca da pošalje drugog branitelja, primijetio je biskup. A tko je prvi branitelj?, upitao se i ustvrdio da je to sam Isus.

Najveća zabluda koja nam se može dogoditi jest da Boga gledamo, nastavio je biskup, kao nekoga tko nam želi nešto oduzeti, tko nas želi ograničiti u našoj slobodi. Drugo čitanje govori da nam Bog daje Duha da bismo bili slobodni.

Ta kriva slika Boga uvukla se, bojim se, i među nas kršćane, ustvrdio je i dodao: „Zato je važno otkriti Boga koji nam ništa ne oduzima, a sve nam želi dati“. Otkriti Boga koji je u Isusu Kristu postao naš branitelj jer mu je stalo do nas, Boga koji nam je po Isusu Kristu odlučio poslati i drugog branitelja da nas, objašnjavaju čitanja, poučava u svemu i doziva nam u pamet sve što nam je Isus govorio.

„To da na pravi način ne razumijemo Boga i da smo ga shvatili na krivi način pogađa osobito vas, mladu generaciju. Kao da vam mi stariji ne znamo prenijeti, na način na koji vi to možete razumjeti, poruke o tome tko je i kakav je Bog u kojeg mi kršćani vjerujemo. Kao da imamo problem s jezikom. U prvom čitanju smo čuli da Duh Sveti daje sposobnost da svatko može čuti i razumjeti na svom jeziku“, kazao je dubrovački biskup.

Kako vama mladima prenijeti poruku o Bogu koju ćete vi razumjeti, zapitao se biskup. Teško je to pitanje na koje je Crkva pokušala odgovoriti jednom sinodom koju je posvetila upravo mladima. Sinoda je imala naslov „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, nastavio je biskup i objasnio važnost razlučivanja zvanja kako bi mladi koji vjeruju otkrili način na koji će sebe ugraditi u život Crkve, društva, svijeta i vremena u kojem žive.

Iz dokumenta sa sinode naslovljenog „Krist živi“ dubrovački biskup je izdvojio nekoliko poruka za mlade, ali i za druge članove Crkve kako bi oni pomogli mladima na njihovom putu.

Te su poruke „Bog te ljubi“, „Krist je onaj koji te spašava“ te „Isus je živ i želi te živog“, istaknuo je biskup te objasnio krizmanicima svaku od poruka.

Krista je uvijek moguće u Crkvi susresti živog, kazao je biskup Uzinić. Ali on želi da i vi budete živi. „Kako? Prije svega kao dobri ljudi. Ne može se biti dobar kršćanin ako nisi dobar čovjek, dobar muškarac, dobra žena. Da nakon toga budeš i dobar kršćanin koji radosno živi svoje kršćanstvo“, rekao je biskup.

Potaknuo je mlade na promišljanja o svojoj budućnosti na način da otkrivaju Božji plan sa sobom te mu odgovore.

„Isus Krist je živ i želi biti živ u tebi, u tvome ‘biti zreli kršćanin’, ‘biti zrela kršćanka’. A jer je živ znači da može dodirnuti tvoje srce svojom životnom snagom, Duhom Svetim koji oživljava. Za što? Za dobro, za služenje, za ljubav. Važno je vjerovati da je Isus živ, prestati se okretati natrag i ne zaustavljati se na sporednim i nebitnim stvarima nego s njim uvijek gledati naprijed“, poručio je biskup mladima.

Uz te poruke biskup je preporučio krizmanicama i krizmanicima da od tog dana svaki dan u svoj život zazovu Duha Svetoga jednostavnim riječima „Dođi, Duše Sveti“ i otvore mu se. Time ne mogu ništa izgubiti a mogu puno dobiti. „Duh Sveti doista može promijeniti tvoj život, može ga osvijetliti, može mu dati bolji smjer. Može ti pomoći razumjeti što kršćanska vjera propovijeda i koji je tvoj način za biti istinski živ“, zaključio je biskup Uzinić.

Kandidati za krizmu su aktivno sudjelovali na misnom slavlju pozdravima i zahvalama te čitanjima misnih čitanja i molitve vjernika. Također su prije podjele sakramenta potvrde obnovili krsna obećanja. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić.

Istoga dana biskup Uzinić je podijelio sakrament potvrde mladima u župi sv. Jurja u Stravči, a dan ranije u župama sv. Srđa i Baka u Pridvorju i sv. Mihajla – Lapad u Dubrovniku.