Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKS-u održan sastanak međunarodne istraživačke grupe IFCU-a

Zagreb (IKA)

U dvorani „Bl. Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održan je u srijedu 11. i četvrtak 12. listopada sastanka istraživačke skupine Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta za Društvene znanosti (IFCU), objavljeno je na mrežnoj stranici HKS-a.

Hrvatsko katoličko sveučilište kao domaćin i suorganizator te radne skupine okupilo je tridesetak znanstvenika iz različitih dijelova svijeta kako bi predstavili svoj znanstveni rad i raspravljali o temi „Mobilnost mladih u 21. stoljeću“.

Na otvaranju radnog sastanka okupljenim znanstvenicima se uime Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, koji je istaknuo kako su takve teme i usmjereni rad znanstvenika različitih područja i iz različitih okruženja zasigurno jedan od najplodonosnijih načina formiranja novih znanja i učvršćivanja standarda u određenom području.

Uime Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta govorio je predsjednik istraživačke grupe IFCU-a prof. dr. sc. Pablo Vidal-González, a naglasio je da se posebno veseli održavanju sastanka jer se na njega čekalo gotovo četiri godine uslijed svih komplikacija u organizaciji i globalne pandemije te da je okupljen iznimno kvalitetan kadar istraživača koji će sigurno doći do novih i vrijednih zaključaka kada se udruže.

Prvog dana radnog sastanka raspravljalo se u dva tematska bloka. Prvi tematski blok održan je o temi migracije i integracije mladih, pod moderatorskom palicom prof. dr. sc. Rite Bichi s Katoličkog sveučilišta Svetoga Srca (Università Cattolica del Sacro Cuore) iz Milana. Sociolozi, ekonomisti, demografi i drugi stručnjaci te skupine predstavili su teme migracije „novih“ migranata kroz Italiju, problematiku inkluzije mladih migrantica u „humanitarne koridore“ te druge dimenzije ove tematike.

Drugim tematskim blokom „Tehnologija i interna mobilnost“ moderirao je prof. dr. sc. Pablo Vidal-González s Katoličkog sveučilišta u Valenciji, a raspravljalo se o sociološkim utjecajima i konzumaciji sadržaja mladih u zemljama diljem Europe, problematici mobilnosti te o društvenim mrežama i percepciji vlastite vrijednosti kod mladih.

Tematskim blokom „Edukacija i mobilnost“ drugog dana moderirao je prof. dr. sc. Juan Pérez Miranda sa Sveučilišta Francisco de Vitoria iz Madrida, a raspravljalo se o (ne)jednakosti pristupa obrazovanju različitim jezičnim grupacijama programa mobilnosti, pristupu zdravstvenim uslugama djece migranata tijekom pandemije COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, ekonomskoj integraciji mladih povratnika u Meksiku, izgradnji otpornosti kod studenata zahvaćenih ratom u Ukrajini i drugim temama.

U zaključku susreta istaknuo je da pitanje mobilnosti ima veliki značaj u stoljeću u kojem živimo, budući da je riječ o planetarnom fenomenu čiji su uzroci višestruki i složeni te da sveučilišta općenito, a posebno katolička sveučilišta, mogu pridonijeti obogaćivanju promišljanja i pružanju podataka koji će omogućiti utemeljenje politika koje poštuju ljudsko dostojanstvo, kao i promicati, na svojoj razini, inicijative za primanje i priznavanje studenata i nastavnika-istraživača na koje se odnosi ova mobilnost, objavljeno je na mrežnoj stranici HKS-a.