Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano obilježen Dan Sveučilišnog odjela za komunikologiju HKS-a

Zagreb (IKA)

Dan Sveučilišnog odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu svečano je obilježen u četvrtak 11. travnja, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.

Misu u sveučilišnoj kapeli predslavio je župnik Župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu vlč. dr. sc. Mladen Horvat u suslavlju s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Odilonom Singboom sa Sveučilišne katedre za teologiju i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem.

U propovijedi je vlč. Horvat istaknuo kako je komunikacija, odnosno Riječ Božja, temelj svega i da svi koji svakodnevno rade u komunikacijskoj industriji moraju težiti svjetlu i istini, a ne crnilu jer na kraju dana sama komunikacija potječe od Boga koji je svjetlost. Pjevanje na misi su animirali studenti HKS-a Mia Franceković na violini, Kristijan Jalšić  na klavijaturama, Hrvoje Crnogaj na gitari, a pjevali su Antonio Bebek, Ivan Katić, Nora Kljajić, Laura Lazić i Leonarda Plazanić.

Nakon mise uslijedio je blagoslov novog Televizijskog studija i svečani akademski čin u Velikoj dvorani. Blagoslov studija su izravnim prijenosom u Velikoj dvorani pratili okupljeni uzvanici. Svečanom akademskom činu su prisustvovali prodekanica za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu te voditeljica doktorskoga studija kroatologije Fakulteta Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Karolina Vrban Zrinski, prodekan za akademske poslove Veleučilišta Edward Bernays mr. sc. Zdeslav Milas, pročelnik Odjela za komunikacije Veleučilišta Edward Bernays doc. dr. sc. Dejan Gluvačević, prof. dr. sc. Vine Mihaljević i prof. dr. sc. Nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar, viši asistent na Fakultetu Hrvatskih studija dr. sc. Davor Trbušić, predavačica na Fakultetu Hrvatskih studija Ivana Jeleč te ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina.

Rektor Tanjić u govoru je zahvalio svima koji su proteklih godina dali veliki doprinos radu Odjela, a posebno nekadašnjem pročelniku prof. dr. sc. Jerku Valkoviću na savjesnom vođenju Odjela od samih početaka pokretanja studija komunikologije. Posebno je zahvalio i vanjskim dionicima i partnerima, zahvaljujući kojima na snažan način HKS povezuje teoriju i praksu te studenticama i studentima otvara put u profesionalni svijet kakav ih očekuje nakon završetka studija. Rektor se također osvrnuo na rad prvo na Radijskom, a sada i na Televizijskom studiju te zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli završetku tih radova i uspostavi TV studija, zahvalivši generalnom tajniku Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku i posebice vlč. dr. sc. Mladenu Horvatu i njegovim župljanima na svim donacijama koje su zaslužne za opremanje i uspostavu Televizijskog studija HKS-a.

Pozdravnu riječ uputio je i pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Danijel Labaš. Pročelnik Labaš zaželio je srdačnu dobrodošlicu okupljenima, posebice svim gostima, dragim prijateljima i kolegama koji su se priključili sa Sveučilišta u Zagrebu i s drugih učilišta, kao i zaklada i ostalih ustanova s kojima njegujemo prijateljske i profesionalne odnose.

U svom izvješću istaknuo je uspjehe i projekte studenata i nastavnika u protekloj godini akademskoj godini. „Dobra ekipiranost i visoka razina motivacije naših zaposlenika na Odjelu i obiteljsko ozračje povezanosti s našim studenticama i studentima jamstvo su da ćemo se ovim temama uspješno baviti i u budućnosti. Jamstvo za to je ponajprije 20 stalno zaposlenih nastavnika, što nas čini jednim od najjačih Odjela za komunikologiju u Hrvatskoj, ali i 21 vanjska suradnica i suradnik, kao i 47 medijskih kuća, agencija i ustanova s kojima imamo potpisane sporazume o studentskoj praksi. Jamstvo za to je i potpora koju imamo od naše sveučilišne Uprave i naših stručnih i administrativnih službi, na čemu im zahvaljujem. Posebno ističem veliku pomoć naše tajnice gospođe Martine Pavić koja predano i savjesno prati svaki naš korak. Jamstvo za to su i naše izuzetno vrijedne i motivirane studentice i studenti bez kojih naše djelovanje i bavljenje ovim važnim temama ne bi imalo smisla. Na prijediplomskom studiju upisano je 144 studentica i studenata, a na diplomskom studiju njih 109. Raduje nas činjenica što nam je broj upisanih studenata svake godine stabilan, bez obzira na demografske izazove s kojima se suočavamo, i što nas mnoge maturantice i maturanti prepoznaju kao ono mjesto na kojemu će moći steći potrebna znanja za svoju buduću profesiju u medijskom svijetu. Tome će svakako dodatno pridonijeti i Televizijski studio kojega smo malo prije blagoslovili, a kojega ćete svi moći razgledati nakon našeg svečanog akademskoga čina. Sretni smo i Bogu zahvalni na svim podupirateljima i donatorima koji su omogućili izgradnju i opremanje Televizijskoga i radijskoga studija u koje je uloženo oko 320 tisuća eura“, istaknuo je.

U prigodnom programu, nakon uvodnih govora, studentice Paula Nekić i Veronika Karlović pročitale su svoje osvrte na Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija. Uslijedila je dodjela priznanja najuspješnijim studentima u prethodnoj akademskoj godini. Za najbolji akademski uspjeh 2022./2023. na prvoj godini sveučilišnog prijediplomskog studija nagrađena je Ana Odorčić, na drugoj godini sveučilišnog prijediplomskog studija Ema Ajduk, na trećoj godini sveučilišnog prijediplomskog studija Veronika Karlović, na prvoj godini sveučilišnog diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću, Snježana Šimić, na drugoj godini sveučilišnog diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću,  Mihaela Ćurić i Filip Mustapić, na prvoj godini sveučilišnog diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo, Tea Bašić i  na drugoj godini sveučilišnog diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo, Magdalena Magdić.

Priznanje za najbolji diplomski rad dobila je sveučilišna magistra komunikologije Anamarija Maksimčuk za diplomski rad “Demokršćanstvo u izbornim programima „Hrvatske demokratske zajednice od 2003. do 2020.”, koji je napisala pod mentorstvom prof. dr. sc. Jerka Valkovića i dr. sc. Jakova Žižića. Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Sveučilišnog odjela za komunikologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2021./2022. dobila je studentica Ariela Matić, koja je održala i zahvalni govor uime nagrađenih studenata, izrazivši zahvalnost uime nagrađenih studenata kao i svih studenata Sveučilišnog odjela za komunikologiju za predan, strpljiv i stručan rad svih profesora kao i stručnih službi koje pomažu studentima u studiranju na našem Sveučilištu.

Rektor Tanjić i pročelnik Labaš uručili su zahvalnice i onima bez čije duhovne i materijalne potpore ne bi došlo do realizacije Radijskog i Televizijskog studija Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Zahvalnice su primili mons. Enco Rodinis iz tvrtke Solicitudo d.o.o., voditelj tehnike Hrvatskog katoličkog radija i Hrvatske katoličke mreže Mihael Varenica, Željko Pemper iz tvrtke AVC d.o.o., Tomislav Jukl uime Sveučilišne informatičke službe, prof. dr. sc. Jerko Valković i doc. dr. sc. Krunoslav Novak sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju, prorektor za poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, doc. dr. sc. Anto Mikić i vlč. dr. sc. Mladen Horvat.

Vlč. Horvat na kraju se kratko obratio uime svih onih koji su primili zahvalnice, istaknuvši da je prekrasno vidjeti zajedništvo studenata, nastavnika, djelatnika i prijatelja Sveučilišta u ovakvim trenucima jer je Sveučilište ne čine zgrade, koliko god moderne i lijepo opremljene bile, već na prvom mjestu studenti i svi koji unutar zajednice rade na boljitku istoga. Svečanim akademskim činom moderirala je studentica treće godine sveučilišnog prijediplomskog studija komunikologije Mia Franceković, izvijestio je Ured za odnose s javnošću HKS-a.