Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano dodijeljene potvrde drugoj generaciji ukrajinskih polaznika Integracijsko-edukacijskog programa

Zagreb (IKA)

Polaznicima druge generacije Integracijsko-edukacijskog programa (IEP) su u četvrtak 18. travnja 2024. u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu svečano dodijeljene potvrde o sudjelovanju i uspješnom završetku nastavnog ciklusa.

Druga generacija programa okupila je 34 polaznice i polaznika iz Ukrajine koji su kroz intenzivnu nastavu četiri puta tjedno stjecali znanja iz hrvatskog jezika, kulture i povijesti. Izvođenje Programa počelo je sredinom 2023. na HKS-u, a program su kreirali te u njegovom provođenju sudjeluju nastavnici i stručnjaci sa sveučilišta.

Okupljenima se obratio rektor HKS-a vlč. prof. dr. Željko Tanjić. Svim polaznicima čestitao je na uspješnom završetku programa te izrazio nadu da neće nikada prestati učiti te da će, ako se ne vrate u Ukrajinu, u Hrvatskoj pronaći svoj novi dom.

Polaznicima IEP-a obratili au se i predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško, te predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba Viktor Filima. Meleško je sve polaznike pohvalila zbog uspjeha te ustrajanja koje je potrebno da bi se svladao novi jezik, uz sve kulturne komponente koje program obuhvaća.

Filima je zahvalio HKS-u za priliku koju je dao polaznicima da bi se uspješno integrirali u hrvatsko društvo, a njih je potaknuo da nikada ne prestanu učiti i stjecati nova znanja.

Nakon svečane dodjele, polaznici su održali kratke govore i zahvalili profesorima za strpljenje i što su im bili dostupni u svakom trenutku.

Pokrovitelji Integracijsko-edukacijskog programa su zaklada Njemačke biskupske konferencije Renovabis i Hrvatsko katoličko sveučilište, a suradnička organizacija je Ukrajinska zajednica Grada Zagreba.