Budi dio naše mreže
Izbornik

Na križnom putu na Koloseju glasovi žrtava rata i nasilja

Vatikan (IKA)

Ovogodišnje meditacije uz postaje križnog puta na rimskom Koloseju svjedočanstva su muškaraca i žena iz raznih krajeva svijeta koji doživljavaju nasilje i siromaštvo koja je Papa slušao tijekom svojih apostolskih putovanja i u drugim prigodama, objavio je Vatican News.

Protagonisti križnog puta na Koloseju su osobe pogođene ratovima i nepravdama diljem svijeta. Dolaze iz zapadne i južne Afrike, Svete zemlje, s Balkana, iz Južne i Srednje Amerike, Azije te Ukrajine i Rusije. Njihova će svjedočanstva pratiti 14 postaja križnoga koji se na Veliki petak, 7. travnja, održava na rimskom Koloseju. Tekstovi križnog puta su svjedočanstva koja je Papa slušao tijekom svojih apostolskih putovanja i u drugim prigodama. Zbirku meditacija su priredili dikasteriji Rimske kurije, a prema Papinoj želi tema križnog puta je „Glasovi mira u vrijeme rata“.

Za različita područja svijeta odabrane su velike regije, dok su u slučaju Europe spomenuta dva naroda, ukrajinski i ruski, jer je rat koji je izbio u srcu kršćanskog kontinenta sukob koji je u posljednjih godinu i po stalno u središtu Papine pozornosti i njegovih apela. Križni put tako donosi svjedočenje mladog Ukrajinca i mladog Rusa, migranata iz Afrike, Južne Azije i s Bliskog istoka, svećenika koji je pretrpio mučenja tijekom rata na Balkanu, redovnice koja poučava vrijednostima djecu u Srednjoj Africi.

Ključne riječi:
Kolosej križni put